Actie SP tegen verkoop aandelen Essent

Zwolle –  De SP zal de aandeelhouders van Essent voorafgaand aan een bijeenkomst in Zwolle over de mogelijke verkoop van dit bedrijf trakteren met een lokkertje. De leden van de noordelijke SP afdelingen willen hiermee de aandeelhouders aanmoedigen hun Essent aandelen niet te verkopen.

SP: Jaarlijks leveren de aandelen de gemeenten fikse bedragen dividend op. Door de aandelen te verkopen incasseren ze weliswaar eenmalig een fors bedrag, maar verliezen daardoor jaarlijks wel het dividend wat aan hen wordt uitgekeerd. Dat is overigens niet het hoofdargument voor de SP om de aandelen van Essent niet te verkopen. Onder het motto ‘Ze zijn NUTS!’ pleit de SP voor het in overheidshanden houden van de aandelen van dit nutsbedrijf. “Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Zo iets belangrijks moet niet aan de vrije markt over worden gelaten. Bedrijven in het buitenland gaan straks beslissen over onze gas en onze stroom. Commerciële partijen denken vooral aan winst maken en niet aan de gebruikers. Vandaar de oproep aan de aandeelhouders, provincies en gemeenten: Ze zijn NUTS!”

“Bovendien komt bij een eventuele verkoop van Essent het bedrijf in handen van RWE, een Duits bedrijf, dat in opspraak is wegens de energieopwekking via vervuilende bruinkoolcentrales”.

De actiebijeenkomst zal plaatsvinden voorafgaand aan de aandeelhoudersbijeenkomst van de Vereniging Gemeentelijke Aandeelhouders Essent binnen Noord-Nederland (VEGANN), welke zal worden gehouden op woensdagmiddag 11 februari in Mercure hotel in Zwolle. De SP actievoerders zullen daar vanaf 17.30 uur aanwezig zijn om de vertegenwoordigers van gemeenten met spandoeken en lokkertjes op te wachten.

Artikel delen: