Veel ideeën voor wijkbudgetten in Zwolle

Zwolle – Een natuurspeelplaats, het plaatsen van nestkastjes, een jeu de boulesbaan en het beschilderen van elektriciteitskastjes. Het is slechts een greep uit de plannen die Zwollenaren de komende weken proberen te realiseren met hulp van buurtgenoten én de gemeente. In totaal dingen 35 ideeën mee naar de wijkbudgetten die Zwolle voor vier wijken beschikbaar stelt.

Bewoners van deelnemende buurten in Zwolle-Zuid, Westenholte, Wipstrik en Berkum kunnen in totaal meer dan 300 duizend euro verdelen die de gemeente beschikbaar stelt voor bewonersinitiatieven. Met de wijkbudgetten wil de gemeente Zwollenaren meehelpen zelf hun buurt mooier of aangenamer te maken. Met een bijdrage uit de wijkbudgetten is eerder onder meer de muziektent in Assendorp opgeknapt en werd een badmintonveld in Aa-landen aangelegd.

Zetje

Ditmaal hebben bewoners van de buurten in Zwolle-Zuid en van Westenholte, Wipstrik en Berkum tussen 10 november en 5 december vorig jaar de kans gekregen om hun ideeën in te dienen. In totaal werden 125 ideeën aangedragen. Uit een inventarisatie zijn nu 35 verkiesbare ideeën over. Wethouder wijkgericht werken Gerrit Piek is enthousiast over die oogst: Het laat zien dat de wijkbudgetten aanslaan. Het is een goed voorbeeld van hoe we samen de stad maken: de wijkbewoners doen het zelf, maar we kunnen ze als gemeente net dat zetje geven dat nodig is om een plan tot uitvoer te brengen.

Begin maart worden in de genoemde wijken huis-aan-huis stembiljetten verspreid en worden stembussen geplaatst. De plannenmakers en medestanders hebben dan nog  bijna een maand de tijd om hun idee te promoten. Uiteindelijk wordt op vier verkiezingsavonden duidelijk welke plannen de meeste stemmen hebben en voor de wijkbudgetten in aanmerking komen. De eerste verkiezingsavond is op dinsdag 24 maart in Westenholte. Daarna volgen de Wipstrik (25 maart), Berkum (26 maart) en Zwolle-Zuid (woensdag 1 april).

Uitvoeren van de winnende plannen gebeurt door de buurtbewoners zelf.

Artikel delen: