Unieke Zwolse stadsgeluiden vereeuwigd

Zwolle – Stelt u zich eens voor dat u overdag met uw ogen dicht door de Zwolse binnenstad loopt, welke geluiden hoort u dan? Welke geluiden zou u 100 jaar geleden opgevangen hebben? Het ratelende geluid van een handkar komt tegenwoordig op staat niet meer voor. Hier zijn nieuwe geluiden voor in de plaats gekomen. Maar ook de voor ons verborgen geluiden die gebouwen produceren, zijn in de loop van de tijd veranderd, omdat we tegenwoordig andere materialen gebruiken dan vroeger, bijvoorbeeld.

Audio-documenten zeggen veel over de geschiedenis van een stad of dorp. De geluiden van een omgeving zijn net zo specifiek als de architectuur of locale gebruiken van een bepaald gebied. Het is een weerspiegeling van de identiteit van het gebied. Elk gebied en vooral ook elke tijd heeft een uniek akoestisch landschap of te wel ‘soundscape’. Het Historisch Centrum Overijssel heeft samen met de gemeente Zwolle, Ilse van Opzeeland een collectie laten aanleggen van historische Zwolse geluiden. Deze collectie is nu via de website van het HCO, www.historischcentrumoverijssel.nl te beluisteren.

Tijdstip

Het akoestisch landschap is veranderlijk in de tijd en alles behalve constant. Bovendien veranderen de geluiden gedurende de dag door bijvoorbeeld de toenemende luchttemperatuur of bijvoorbeeld doordat geluidsproducerende activiteiten variëren. In sommige geluidslandschappen is geen minuut hetzelfde. En het verschil tussen de geluiden overdag en de geluiden ‘s-nachts is natuurlijk ook enorm.

Verborgen geluiden

Het geluidslandschap houdt niet op bij wat voor mensen hoorbaar is. Er zijn tal van geluiden die buiten het menselijke gehoorsbereik liggen of die alleen te horen zijn op plaatsen waar mensen eigenlijk nooit luisteren. Van Opzeeland heeft met speciale microfoons en opnameapparatuur de geluiden opgevangen die gebouwen maken, of geluiden die onder water te horen zijn. Deze geluiden vormen het verborgen geluidslandschap en maken ook deel uit van de totale ‘soundscape’ van Zwolle.

 

Geluidswandeling

Het resultaat is een viertal geluidswandelingen, die nu online via de website van het HCO te horen zijn. Twee wandelingen door het hoorbare geluidslandschap, één overdag en één ‘s-nachts, waarbij u de herkenbare straatgeluiden hoort. Maar u kan ook twee wandelingen maken door de soundscape van verborgen geluiden. In de database staan de locaties, de opnameapparatuur en vooral de omschrijving van de geluiden die u hoort. Vooral bij de verborgen soundscape kan dit soms heel verhelderend zijn. Het geluid van de vele vleermuizen die Zwolle rijk is, horen we met ons eigen gehoor niet, maar is wel herkenbaar in de verborgen geluidenwandeling ‘s-nachts.

 

Het project Soundscape Zwolle heeft op een zo compleet mogelijke manier het akoestisch landschap van de binnenstad Zwolle gedocumenteerd. Geniet ervan en realiseer u dat u over 10 jaar waarschijnlijk al weer hele andere geluiden zal horen.

Artikel delen:
Reacties 4

Reacties zijn gesloten.