SP weer in actie tegen verkoop aandelen Essent

Zwolle –  De SP komt vrijdag 13 februari opnieuw in actie om aandeelhouders van Essent te overtuigen hun aandelen van het bedrijf niet te verkopen. Vrijdagmiddag komen in het provinciehuis in Zwolle de Overijsselse aandeelhouders, vertegenwoordigers van de provincie en de meeste gemeenten met de raad van bestuur van Essent bijeen. Om 15.30 uur zullen actievoerders van de SP in Overijssel hen bij de ingang van het provinciehuis opwachten met hun protest.


Eigen foto

Gisteren (11februari) waren op een andere locatie in Zwolle leden van de Vereniging Gemeentelijke Aandeelhouders Essent binnen Noord-Nederland (VEGANN) bijeen. Zij werden opgewacht door 50 actievoerende SP-ers onder de leuze: Ze Zijn NUTS!! De SP afdelingen willen met de acties de aandeelhouders aanmoedigen hun Essent aandelen niet te verkopen. Jaarlijks leveren de aandelen de gemeenten fikse bedragen dividend op. Door de aandelen te verkopen incasseren ze weliswaar eenmalig een fors bedrag, maar verliezen daardoor jaarlijks wel het dividend wat aan hen wordt uitgekeerd.

Dat is overigens niet het hoofdargument voor de SP om de aandelen van Essent niet te verkopen. Onder het motto ‘Ze zijn NUTS!’ pleit de SP voor het in overheidshanden houden van de aandelen van dit nutsbedrijf. Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Zo iets belangrijks moet niet aan de vrije markt over worden gelaten. Bedrijven in het buitenland gaan straks beslissen over onze gas en onze stroom. Commerciële partijen denken vooral aan winst maken en niet aan de gebruikers. Vandaar de oproep aan de aandeelhouders, provincies en gemeenten: Ze zijn NUTS!

Bovendien komt bij een eventuele verkoop van Essent het bedrijf in handen van RWE, een Duits bedrijf, dat in opspraak is wegens de energieopwekking via vervuilende bruinkoolcentrales.

Artikel delen: