Leerlingen ruimen zwerfvuil op

Zwolle –  In de week van 16 tot en met 21 maart 2009 gaan ruim 10.000 scholieren van 175 scholen in 16 gemeenten in Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland, de straat op om zwerfafval op te ruimen. De actie, die gehouden wordt in het kader van de landelijke actieweek Nederland Schoon, is een initiatief van ROVA en Landstede.

Initiatiefnemer Wolter van Hasselt, bekend van de ‘Kop Schoon’-acties in Steenwijkerland, Zwartewaterland en Staphorst, heeft afgelopen jaar contact gezocht met ROVA en Landstede en gevraagd of zij de actie willen ondersteunen. Landstede zag mogelijkheden om studenten in te zetten bij de voorbereiding en begeleiding van de actie. Zo zullen studenten van Landstede op een aantal basisscholen lessen verzorgen over afval en zwerfafval en zullen zij de leerlingen begeleiden bij het inzamelen ervan. Voor ROVA geldt dat veel (ROVA-)gemeenten jaarlijks al een schoonmaakactie houden met inzet van basisschoolleerlingen.

Al deze losse schoonmaakdagen zijn nu, in overleg met de gemeenten, aan elkaar gekoppeld, zodat er een dekkende schoonmaakactie in het hele ROVA-werkgebied uitgevoerd kan worden, dit gaat onder de naam Natuurlijk Schoon. In totaal doen er 16 gemeenten, verdeeld over 4 provincies, 175 scholen en ruim 10.000 leerlingen en vele vrijwilligerorganisaties mee aan dit project.

De deelnemende gemeenten zijn Aalten, Amersfoort, Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Olst-Wijhe, Oost-Gelre, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Urk, Zwartewaterland, Zwolle en Raalte.

Brede samenwerking

Naast (basis)scholen is er ook samenwerking gezocht met natuur- en milieuorganisaties. Partijen die hierin participeren zijn Landschap Overijssel, het Gelders Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu Overijssel. Zij helpen tijdens deze week mee met de schoonmaakacties door de inzet van medewerkers en vrijwilligers. 

Speciale actiewebsite

Op de website www.natuurlijkschoon.nu kunnen leerlingen van de scholen en andere belangstellenden meer informatie over deze actie vinden.

Opmaat naar landelijke actie

De Stichting Nederland Schoon, die verantwoordelijk is voor de landelijke actieweek Nederland Schoon, heeft in een gesprek met ROVA en Landstede aangegeven de scholen te willen voorzien van lespakketten. Alle partijen streven er naar om van deze actie op termijn een landelijke actie te maken, waaraan dan alle basisscholen van Nederland kunnen deelnemen.

Ook voortgezet onderwijs doet mee

Hoewel de actie zich primair richt op basisschoolleerlingen, zullen ook leerlingen van het Thomas a Kempis College uit Zwolle afval gaan inzamelen. Ook in de weken daarna zal tijdens maatschappelijke stages aandacht besteedt worden aan zwerfafval. Hieruit blijkt dat er ook vanuit het voorgezet onderwijs belangstelling is voor een regionale aanpak.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Nog even en we de rova kan de deuren sluiten!

  Die hebben het druk genoeg, maar deze actie is natuurlijk opvoedkundig bedoelt. Als je met het probleem bezig bent realiseer je je pas hoeveel troep er op straat ligt.


  ⚠️ Meld

 2. iK VRAAG MIJ AF HOEVEEL ER ONDER DEZE LEERLINGEN ZIJN DIE ZELF DE GROTE VERVUILERS ZIJN OP DE OPENBARE WEG.VEELAL ALS IK OM MIJ HEEN KIJK BUITEN ZIE DE MEESTE SCHOOLJEUGD OP DE FIETS DE FRISDRANK BLIKJES LINKS EN RECHTS VAN ZICH AFGOOIEN


  ⚠️ Meld

 3. PIETER, schreeuwen is niet nodig en er zit zo’n knopje op de pc genaamd capslock. Maar ontopic, kinderen op de lagere school zijn vaak nog heel erg met het milieu en dieren enzo begaan, maar daarna gaat het snel bergafwaarts. En niet alleen kinderen, kijk voor de grap eens in de bedrijfskantine, bij de McDonald’s, op zatermiddag in de Diezerstraat (waar sowieso veel te weinig prullenbakken zijn) en ga zo maar door.

  Er iets van zeggen is vaak ook lastig, want je wil geen knal voor je hoofd krijgen of erger, maar misschien kun je het eens proberen. Bewustwording lijkt me sowieso handig, dus goede actie. En ik ben het met je eens dat je het vreselijk irritant is als iedereen maar alles van zich af gooit.


  ⚠️ Meld

 4. Bergafwaarts bij sommigen, ik corrigeer mezelf even voor dit een 100 reacties-topic wordt 😀 Wat ik bedoel is wat je vaak ook ziet bij roken: in groep 8 vindt iedereen het idioot en een jaar later in de brugklas rookt de helft.

  Ook bij afval bij de C1000 bij winkelcentrum Forelkolk. Zit een school bij en was elke pauze raak, met blikjes, complete vlaaien, zakken chips etc. Niet opruimen is volgens mij ook echt een gedeelte groepsdruk, stoer doen. wie maakt ons wat…


  ⚠️ Meld

 5. Rutger

  soms kan de capslock nog openstaan en is het bericht niet schreeuwerig bedoelt.

  Opvoedkundig kan het zijn. Maar bekeuren lijkt me beter.
  Kijk zomers maar eens op de potgietersingel waar al die opgeschoten jeugd aan de waterkant ligt.
  Grote monden gasten die denken dat de rotzooi wel naar de prullenbak wandelt. Studenten dus.
  En wie kan het opruimen? Jan met de pet van de rova, dat vind ik altijd triest. Ik zou het anders oplossen. bordjes plaatsen met fatsoensregels
  wie zich er niet aan houdt krijgt een bekeuring makkelijk zat net als verkeersregels.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.