Gepeperde kritiek op Zwolse gemeenteraadsleden

Zwolle – De Zwolse gemeenteraad heeft zich de afgelopen week laten adviseren door een drietal deskundigen die een ongezouten mening geven over de wijze waarop de Zwolse gemeenteraad omgaat met de openbare ruimte en de kwaliteit van onze binnenstad. En ook kreeg zij te horen hoe begrippen zoals “Beschermd Stadsgezicht” en “Bestemmingsplan” in Zwolle niet als leidraad maar eerder als wapen in de strijd tegen protesterende burgers en belanghebbendenorganisaties wordt gebruikt.

Onwetendheid, gebrek aan regie, (aan de leiband lopen van Projectontwikkelaars), onder de maat functioneren, tien jaar achterlopen, niets werd ons gemeentebestuur bespaard, zegt lid van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle, Bert Dijkink vrijdag. Dijkink vindt het respectvol dat de Zwolse Gemeenteraad de moed heeft gehad dat zij deze confrontatie met deze deskundigen heeft durven aangaan. “Ik ben er dan ook van overtuigd dat zij de aanbevelingen die door deze deskundigen zijn gedaan om te komen tot een stedenbouwkundig verantwoord en een  burgerlijk breed gedragen ruimtelijk beheer van onze kwetsbare binnenstad niet zullen negeren”. De drie kernpunten zoals een luchtdicht Bestemmingsplan, een brede burgerinspraak vanaf het begin en de instelling van een Stadsbouwmeesterschap kunnen hierbij de ruggengraat zijn van een goed en breed gedragen bouwbeleid in een kwetsbare historische binnenstad.

Dijkink: “Het zal voor de raad even schrikken en slikken zijn geweest maar ik vertrouw op een nieuwe frisse gemeentelijke koers die weer recht doet aan de slogan “Samen maken we de stad. Rest ons gemeentebestuur nog de rehabilitatie van bijvoorbeeld de opstellers van het Monumentenrapport “onder de pannen” waarin onder andere de grote historische waarde van de met sloop bedreigde Melkmarkt panden word aangegeven. Of van bijvoorbeeld oud Zwollenaar Prof Dirk de Vries, Hoogleraar Bouwhistorie die menigmaal tevergeefs waarschuwde voor een te gulzig gezwaai met de sloophamer. Maar ook organisaties zoals de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle, De Stichting Bankgebouw van Straaten en de Vrienden van de Stadskern mogen deze gepeperde kritiek als hart onder de riem beschouwen”.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.