Presentatie nieuwbouwplannen rechtbank Zwolle

Zwolle – Dinsdagmiddag zijn in de rechtbank aan de Luttenbergstraat de nieuwbouwplannen gepresenteerd. In 2003 strandde het vorige ontwerp na felle kritiek over de hoogte van het geplande complex. Dat zou 42 meter hoog worden. Het huidige ontwerp is 25 meter hoog. De rechtbank is nu verspreid over drie locaties in Zwolle, waaronder een oud klooster. Het nieuwe pand komt naast één van de bestaande gebouwen. De Rijksgebouwendienst wil zo snel mogelijk met de bouw beginnen.

De rechtbank van Zwolle, naar een ontwerp van de architect Kruger, ligt net buiten de oude stadsgracht, daar waar zich vroeger een blekerij bevond. In de jaren ’50 is voor dit gebied een stedenbouwkundig ont­werp gemaakt door Dudok. Dit ontwerp voorzag in een nieuw centrum ten oosten van de stad met een theater, provinciehuis, stadhuis, etc. Slechts een deel van dit plan is uitgevoerd, maar het is wel bepalend geweest voor het huidige beeld. De ontwikkeling van de rechtbank in Zwolle is een moeizaam proces. Het ontwerp van Kruger stamt uit 1964. Het gebouw wordt pas 13 jaar later in gebruik genomen. Midden jaren ’80, 10 jaar na de ingebruik­name, is er al behoefte aan uitbreiding. Dit was het startschot voor een periode van ruim 20 jaar plannen maken. Het eerste plan was een 15 verdiepingen hoge toren, het laatste plan een 40 meter hoge ‘slab’ van 150 meter lang. Al deze plannen veroorzaakten grote commotie in Zwolle.

Eind 2004 is een nieuwe start gemaakt. In december van dat jaar is een massastudie gepresenteerd dat zich aan alle denkbare ruimtelijke kaders van de Zwollenaren lijkt te houden. Dit definitieve ontwerp is een verdere uitwerking van die massastudie. Het ontwerp is gemaakt door Hootsmans architectuurbureau in nauwe samenwerking met Arcadis (constructie), van Heugten (E- en W-instal­laties), Peutz (bouwfysica en brandveiligheid), Wim Soethof RGD A&A (beveiliging) en buro Lichtontwerpers (verlichting algemene ruimten).

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ik vraag me af wat die architecten van tegenwoordig leren.
  Volgens mij hebben ze niet door dat de wederopbouw van Rotterdam al in de jaren 60 gerealiseerd is en er tegenwoordig ook weer mooi gebouwd mag worden ipv kaal en hoekig.
  Aan de andere kant: dit soort gebouwen staan hooguit 30 jaar zodat straks een ander fantasieloos figuur er weer mee aan de slag kan.
  Mijn nichtje van 4 heeft er laatst ook ééntje gemaakt…..van LEGO! 🙁


  ⚠️ Meld

 2. ik ben benieuwd hoeveel constuctiefouten er in zitten? en zwolleeder ik vindt je nog behoorlijk positief met je 30 jaar. kan trouwens iemand die deur even open doen,die mensen vatten kou als ze zo lang buiten moeten staan. 😉


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben het helemaal eens met Zwolleeder. Kon er nooit een goed
  woord voor vinden, Lego, geweldig!
  We hebben het hier niet alleen, we léven straks in LegoWorld ;D
  Zonder de mooie kleurtjes dan 😮


  ⚠️ Meld

 4. ik heb het eerste ontwerp niet gezien,was dat het zelfde idee maar dan op z,n kant??? trouwens die abn amro toren is dat niet wat?? die gasten bij de bank hebben het momenteel toch niet breed dus hun eruit en rechtbank erin. tja een bank is een bank


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.