Poëziewedstrijd voor jongeren in Zwolle

Zwolle – Ruim 400 kinderen en jongeren uit Zwolle schrijven deze week onder leiding van een gastdocent van School der Poëzie op hun school een gedicht. Zij doen dit in het kader van v e r s : een landelijke poëziemanifestatie rondom de VSB Poëzieprijs voor kinderen en jongeren.

De voorronde in Zwolle maakt deel uit van ‘ v e r s ‘, een landelijke poëziewedstrijd voor jongeren. De komende weken zullen hiervoor een vijftal, regionele voorrondes worden gehouden in Nederland en Vlaanderen. Tijdens de voorrondes zullen kinderen (bovenbouw basisonderwijs) en jongeren (derde klas voortgezet onderwijs) hun zelfgeschreven gedichten voordragen tijdens een theatershow. De inspiratiebron voor de gedichten vormen de vijf voor de VSB Poëzieprijs 2009 genomineerde dichtbundels. De winnaars van de voorrondes (2 per leeftijdscategorie) worden met hun klas uitgenodigd de grote v e r s finale in Amsterdam bij te wonen op 8 april 2009.

De bron van inspiratie zijn de vijf genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs 2009

·        Zoek de lege gebieden (Van Gennep) – Lidy van Marissing

·        omdat ik ziek werd (Querido) – Bart Meuleman

·        Kooi (De Bezige Bij) – Alfred Schaffer

·        zouttong (Querido) – B. Zwaal

·        Het Leven van (Contact) – Nachoem M. Wijnberg

De beste gedichten dragen de jonge ‘dichters’ zelf voor tijdens een wervelende PoëzieRevue op donderdag 26 februari in Odeon te Zwolle. Aanvang 10.30 met leerlingen uit het basisonderwijs en om 13.30 uur de revue met leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Een professionele jury bepaalt wie er door gaan naar de grote v e r s Finale op woensdag 8 april in De Rode Hoed te Amsterdam. Hiernaast zullen de twee finalisten van het middelbaar onderwijs gevraagd worden mee te jureren voor de nieuwe stadsdichter van Zwolle!

Aan de revue werken mee: genomineerde dichter B. Zwaal, pianist Polo de Haas, drummer Marnix Stassen, performer Dette Glashouwer en dansgroep Turn it Loose. De presentatie is in handen van rapper en beatboxer André Accord.  

Juryleden 10.30 uur zijn: genomineerde dichter B. Zwaal, stadsdichter Zwolle Lenze L. Bouwers, Marion Groenewoud, cultuurredacteur bij de Stentor.

Om 13.30 uur jureren Peter Schoof programmamaker RTV Oost, B. Zwaal en o.v. Sticks of Rico van Opgezwolle.

Deelnemende scholen zijn: de bovenbouwgroepen van de Montessorischool, het Atelier, basisschool Geert Grote en de derde klassen van TalentStad Zwolle.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.