Thorbecke SG opent Technasiumwerkplaats

Zwolle – Donderdag 26 februari wordt de Technasiumwerkplaats op de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle officieel geopend. Deze werkplaats is het resultaat van een ingrijpende interne verbouwing die al voor de zomervakantie in 2008 is begonnen.

De nieuwe werkplaats, gebouwd met subsidie van de provincie Overijssel, het platform Bèta  Techniek, het Technocentrum ‘IJssel –Vecht-Veluwe’ en ontworpen door de architecten van 19HetAtelier uit Zwolle maakt een doorontwikkeling van het Technasium op de TSG mogelijk. Er is nu een ruimte waar leerlingen, als ze dat willen,  ook buiten hun officiële lesuren terecht kunnen om verder te werken aan oplossingen voor de soms complexe problemen waar ze mee bezig zijn. De ervaring tot nu toe is dat ze dat zeer waarderen.

Het Technasium

Sinds drie jaar is de Thorbecke Scholengemeenschap een Technasium rijk. Een onderwijstraject bedoeld voor leerlingen met  belangstelling voor exact. Zij krijgen vijf  lesuren per week vak het ‘onderzoek en ontwerpen’. Dit geeft hun de ruimte om door middel van uitdagende projecten uit de echte wereld van buiten de school hun creatieve, onderzoekende en technische vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast leren ze bij o&o ook samenwerken. Zo’n vak vraagt om meer dan een gewoon lokaal en dat is aan de nieuwe werkplaats dan ook goed te zien. Vanuit de centraal gelegen toegang ontvouwt zich een waaier van kleuren. Elke kleur geeft zijn sector van de werkplaats een eigen sfeer en symboliseert een bepaalde functie. Het donkerrode deel is het deel waar gewerkt wordt met traditionele gereedschappen: hamer, zaag, boormachine etc. Het oranje deel is het atelier, de ruimte voor het creatief proces: hier worden dingen bedacht, getekend, geknipt en geplakt. Lichte kleuren zijn gebruikt voor het laboratorium en de ‘denktank’, de ‘cleane’ wereld van de moderne wetenschap en techniek. De centrale balie, de ‘pitstop’ is wit en het uitgiftepunt voor de laptops en allerlei andere onmisbare dingen.

Artikel delen: