Joy Drent, Julian Magré en Johan van Trigt met hun officiële schooldiploma Arbeidsmarktgericht
Joy Drent, Julian Magré en Johan van Trigt met hun officiële schooldiploma Arbeidsmarktgericht

Eerste leerlingen van de Ambelt halen diploma praktijkgericht onderwijs

Zwolle – Leerlingen van de Ambelt hebben een officieel erkend schooldiploma gehaald op het uitstroomprofiel Arbeidsmarktgericht (AMG). Zij zijn de eersten in het voortgezet speciaal onderwijs van de Ambelt met dit diploma.

Dit kan door een recente wetswijziging die leerlingen in het praktijkonderwijs de erkenning geeft die ze verdienen. Onder het toeziend oog van trotse familieleden en docenten werden de diploma’s uitgereikt. In Zwolle verlaten zes leerlingen het arbeidsgerichte onderwijs met een diploma, onder wie Julian Magré.

“Een diploma is belangrijk”, zegt Julian Magré. “Ook voor later als je nog eens van baan wilt veranderen. Je kunt nu heel makkelijk laten zien aan een werkgever dat je het werk kunt doen.” Julian heeft via Bouwmensen al een vast contract op zak bij Salverda Bouw. Voor hem betekent dat vanaf het nieuwe schooljaar ook weer terug naar school, naar het mbo. “Hier op de Ambelt heb ik heel veel zelfvertrouwen gekregen en heb ik ook geleerd om te gaan met anderen, ik heb er wel veel zin in.”

Joy Drent en Johan van Trigt hebben hun diploma in Hardenberg behaald. “Het was wel even hard aanpoten om het portfolio te vullen,” zegt Joy. “Nu moesten we ook van alle handelingen een bewijs aanleveren.”

“Ja, en daarbij ook nog veel uren stage draaien,” aldus Johan. Maar er is loon naar werken want de dag na de diploma-uitreiking kunnen ook zij meteen aan de slag. Johan heeft een contract bij Kringloop Hardenberg op zak en Joy bij Kunststof Bouwmaterialen in Hollandscheveld.

Om het schooldiploma te mogen ontvangen, moesten de leerlingen voldoen aan de eisen van het examenreglement: voldoende aanwezig zijn, een compleet portfolio met diverse opdrachten inleveren en een afsluitend examengesprek voeren. Lukt dat niet helemaal, dan gaan de leerlingen van school met een certificaat.

Emmy Stolwijk is vakdocent techniek, hout en metaal en is daarnaast lid van de examencommissie. “Met een diploma kunnen de leerlingen nu echt bij werkgevers aantonen dat zij volwaardige werknemers zijn die alle arbeidsvaardigheden in huis hebben. Het is prachtig om te zien hoe trots iedereen is, daar doen we het met z’n allen voor.”

Artikel delen: