Studenten (ver)kleden burgemeester en wethouders

Zwolle – Burgemeester en wethouders zijn jaarlijks verkleed aanwezig bij het carnavalsconcert van de Mommerië. Dit jaar heeft het college ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Zwolle, uitgenodigd hen te (ver)kleden. Studenten hebben daarbij hun fantasie de vrije loop gelaten binnen het thema dat zij met hun docente Harriët van Reek hebben bepaald. 

Traditiegetrouw bezoeken burgemeester en wethouders het jaarlijkse carnavalsconcert van de Mommerië en traditiegetrouw komen zij daarbij verkleed. Zij zoeken daarvoor aansluiting bij een actueel thema. Zo gingen zij als duikers ten tijde van de lekkende parkeergarage Lübeckplein, waren zij boer toen de kijkcijfers van Boer zoekt Vrouw groeiden en filiaalmanager van een supermarkt toen de prijzenoorlog en het collegeprogramma ‘werk aan de winkel’ samenvielen. Maar maandag aanstaande maakt het college wel heel bijzonder entree in De Spiegel.

Onder leiding van hun docente gingen de studenten aan de slag: terug naar de Middeleeuwen, terug naar de oorsprong van het carnaval. De drie dagen voor Aswoensdag staan van oudsher in het teken van de tijdelijke omkering van bestaande verhoudingen. Vanaf het begin van de 10e eeuw zijn er berichten bewaard over georganiseerd feestelijk gedrag gedurende de periode voor Aswoensdag, met de nadruk op rolwisseling en satire. De studenten lieten zich bij hun ontwerpen inspireren door de schilderijen van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel. Ieder collegelid heeft een geheel eigen uitmonstering, die past in het Middeleeuwse concept. Het eindresultaat is verrassend en surrealistisch. De studenten zijn erin geslaagd het verleden tot leven te wekken met figuren die ook nu nog bijzonder tot de verbeelding spreken.

Artikel delen: