Route Carnavalsoptocht Zwolle

Zwolle – De feestelijke optocht is één van de jaarlijkse hoogtepunten van het Sassendonkse carnaval. Op veel plaatsen staan de mensen rijendik aan de stoeprand om de optocht te zien. Zo laten we veel Zwollenaren zien hoe creatief en kleurrijk carnaval is. Al vele jaren volgt de optocht een min of meer vaste route door de stad. Dit jaar ziet de organisatie zich genoodzaakt die route te wijzigen.

Vorig jaar werd de organisatie geconfronteerd met eis van de gemeente om veiligheidsmaatregelen te treffen in verband met ambulancevervoer naar de Isala kliniek locatie de Wezenlanden. Hierdoor moest een gedeelte van het Groot Wezenland en Burgemeester van Royensingel tot aan de Nieuwe Havenbrug aan beide zijden voorzien worden van dranghekken. Ook moest op iedere kruising of oversteek geoefende verkeersregelaars aanwezig zijn. Dit jaar werd de organisatie tijdens het Gemeentelijke Evenementen Overleg Zwolle bovendien geconfronteerd met een klacht, dat het parkeerdek op het Eiland enkele uren door de optocht niet te verlaten of te bereiken was. Dit heeft ertoe geleid dat er nog eens kritisch naar de route is gekeken. Ook omdat de Burgemeester van Royensingel altijd al een rustig stuk in de route was heeft men gemeend dit stuk te moeten laten vervallen en de binnenstad in te gaan via de Sassenpoortenbrug. Hierdoor trekt de Sassendonkse carnavalsoptocht op zaterdag 21 februari in tegengestelde richting door de stad. De route in de binnenstad gaat dan van de  Sassenpoortenbrug via, Wilhelminasingel, Terpelkwijkstraat, Gasthuisplein en Oude vismarkt naar de Grote Markt.

Het is de bedoeling dat hier door de stadsprins Prins Kobus I, burgemeester Henk Jan Meijer en leden van het college van B&W het defilé wordt afgenomen. Hierna gaat de optocht verder via de Luttekestraat naar de Nieuwehavenbrug, alwaar de stoet wordt ontbonden. Doordat het defilé plaats vindt op de Grote Markt ontstaat er ruimte op het Gasthuisplein voor publiek dat normaal altijd op de Burgemeester van Royensingel stond te kijken. Bovendien wordt een veiligheidsprobleem opgelost op de Van Royensingel en kan de parkeergarage op het Eiland zonder hindernissen gebruikt worden. Wel jammer is dat daardoor een locatie als de Brink nu niet wordt aangedaan. Daar is in de afgelopen jaren rond Stroomberg een mooi feestje ontstaan. Maar veiligheid en bereikbaarheid wogen in de afweging zwaarder.

De volledige route:

Start 14.15 uur: Wethouder Alferinkweg, Hortensiastraat, Assendorperstraat, Groot Wezenland, Sassenpoortenbrug, Wilhelminasingel, Terpelkwijkstraat, Gasthuisplein, Oude Vismarkt, Grote Markt, Luttekestraat, Nieuwe Havenbrug.

De Grote Sassendonkse Optocht is elk jaar weer een hoogtepunt in het Sassendonkse carnaval. Vele groepen en verenigingen laten zich van hun mooiste kant zien en worden beoordeeld door een vakkundige jury. De groepen strijden om de eer en de prijzen in vier categorieën:

 • Groepen tot 3 personen (hoofdprijs € 125,- en een wisselbokaal)
 • Loopgroepen met meer dan drie personen (hoofdprijs € 250,-)
 • Groepen met wagens (hoofdprijs € 250,-)
 • Carnavalsverenigingen (hoofdprijs € 300,-)

Daarnaast zal ook dit jaar weer de Loeigoedtrofee uitgereikt worden. Deze trofee wordt uitgereikt aan die groep waarbinnen kinderen een grote rol spelen. Het is een stimuleringsprijs voor het kindercarnaval.

Elk jaar is het weer spannend wat het resultaat is van de hersenspinsels van de creatieven , van de noeste arbeid van de bouwers en het gezwoeg van de naaisters. Aan de jury (ook dit jaar heeft de Commissie Optocht weer een professionele jury weten samen te stellen) de zware taak om het een en ander te beoordelen.

Elk jaar is het weer een hele klus om goede korpsen en muziekgroepen naar Zwolle te halen. Het is het streven van de Commissie Optocht om groepen met een zo hoog mogelijk muzikaal niveau mee te laten lopen.

Welke muziekgroepen en korpsen mee zullen lopen moet u zelf maar komen bekijken. Houd u dan wel uw Euro klaar, want ook dit jaar zal er weer gecollecteerd worden voor de muziek.

Net als vorig jaar, kan ook dit jaar het publiek van de carnavalsoptocht via een SMS-je aangeven welke deelnemer de Publieksprijs moet krijgen.

De organiserende cv De Eileuvers is van mening dat je in de huidige tijd er niet meer aan ontkomt, om het publiek een woordje mee te laten spreken. Dat kan ook dit jaar weer door tijdens de optocht een SMS – je met daarin het favoriete optochtnummer te sturen naar het daarvoor opengestelde nummer. Direct na afloop van de optocht zullen de stemmen geteld worden en tijdens de prijsuitreiking (18.00 uur in De Tent) zal bekend worden gemaakt wie het publiek als winnaar heeft aangewezen.

Onder het deelnemende publiek zal ook een prijs verloot worden.

Het nummer voor de sms-actie: 4414

Artikel delen:
Reacties 4
 1. route optocht
  Het hoogtepunt van de optocht was toch altijd als je van de Burgemeester van Royensingel rechtsaf de Nieuwe Havenbrug op ging, en vervolgens de zeer grote massa mensen zag vanaf begin van de Luttekestraat. Een mooiere ingang van de stad was er niet tijdens de optocht. Jammer een hoogtepunt van de optocht is verleden tijd.


  ⚠️ Meld

 2. Inderdaad weer erg jammer dit. Van het ziekenhuis kan ik begrijpen maar van een parkeerdek die 2 uurtjes niet bereikbaar is..

  Trieste bende weer in Zwolle..


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.