Zwolle viert carnaval

Zwolle – Vanuit alle hoeken en gaten trokken carnavalsvierders vrijdagavond naar de Grote Markt om het begin van het Carnaval 2009 mee te maken. Dit jaar was de animo groter dan ooit, en ook de opzet van deze traditie was anders. Het Nest werd niet vanuit de Diezerstraat, maar vanuit de Luttekestraat naar de markt gedragen. Vanaf het ‘bordes’ van de Harmonie werden de Zwolse prinsen aangekondigd. Ook dat was nieuw.


De Raad van Elf van cv De Eileuvers was belast met het opzetten van het Eileuvernest en zorgt er altijd voor dat om precies 00.00 uur het nest op zijn plek staat. Natuurlijk wijst de snavel traditioneel naar de Peperbus en nadat het Nest, volgehangen met emblemen van carnavalsverenigingen en die van Weblog Zwolle, stond werd vuurwerk afgestoken. Daarna werd onder aanvoering van de Zwolse volkszanger Harm Wolters hét Sassendonkse volkslied “Ik ben een Zwollenaar” door de feestende meute ingezet. Hierna barstte het feest echt los en zal Zwolle vier dagen lang in de ban van het carnaval zijn. Overigens wordt Zwolle Sassendonk op het moment dat prins Kobus I de sleutel van de stad ontvangt (zaterdagmorgen).D’ Oelewappers hebben ieder jaar hun eigen ’totempaal’ staan voor de Hoofdwacht…


Aankondiging van de prinsen van Sassendonk…


Harm Wolters zingt de honderden carnavalsvierders toe…

Historie

In de loop der jaren is het beeld van de Eileuvers uitgegroeid tot een bekende verschijning in de Sassendonkse samenleving. Zelfs zijn nest prijkt tijdens de carnavalsdagen op een prominente plaats in de stad.

Het begon in 1969, want Zwolle moest weten dat De Eileuvers sindsdien elk jaar tijdelijk het symbolische bestuur over de stad kregen. De vereniging wilde dit belangrijke feit accentueren door op de Grote markt een Eileuvernest op te zetten.


Na het opzetten van het Nest werd er op het Grote Kerkplein, onder leiding van de Borrelnoten, gefeest in De Tent!

Op een natte winterse woensdagavond gingen Jos Norp, Flip Trooster en John Wensink daarom op zoek naar de put voor de jaarlijkse gemeentelijke kerstboom. Bij de eerste de beste put stuitte Jos Norp echter op een tweede (schroef) deksel. Toen hij dit verwijderde en vervolgens een schok van 220 volt door zich heen voelde gaan, wist hij, dat dit niet de put van de kerstboom was, maar van de bijbehorende lichtaansluiting.
Gelukkig liep het goed af en kon de maat worden genomen. En zo werd de door Ben ten Koppel gemaakte paal, met het daarop door Flip Trooster gefabriceerde nest, op zaterdagmorgen 8 februari 1969 met groot vertoon geplaatst. Op die manier werd de ontvangst van de Prins op het Stadhuis letterlijk en figuurlijk extra luister bijgezet.

Vanaf 1970 gebeurt het opzetten van de Eileuver op vrijdagavond om 24.00 uur, ten teken dat de carnavalsdagen van start gaan en dat De Eileuvers er klaar voor zijn.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.