Komende nachten meer meteoren boven Zwolle

|   Laatste wijziging

Foto: Robert Mikaelyan

Zwolle – Jaarlijks rond 13 augustus vliegt de aarde door het stofspoor dat de komeet Swift-Tuttle ooit in de ruimte heeft achtergelaten. ‘s Nachts zijn in deze periode meer meteoren te zien dan anders.

De verhoogde activiteit van deze ‘vallende sterren’ in augustus wordt de Perseïden-meteorenzwerm genoemd, omdat ze schijnbaar uit het sterrenbeeld Perseus komen. Het beste moment om Perseïden te zien is in de nacht van vrijdag 12 augustus op zaterdag 13 augustus. Helaas staat de heldere volle maan dan boven de horizon. Het sterke maanlicht overstraalt de zwakkere meteoren. Alleen de felste zullen te zien zijn. Van een meteorenzwerm met vele tientallen meteoren per uur, zoals onder gunstige omstandigheden zonder storend maanlicht mogelijk is, zal dit keer geen sprake zijn. Toch is de kans om boven Zwolle een heldere meteoor te spotten een stuk groter dan normaal.

Zaterdagochtend om ongeveer kwart voor vijf wordt het hoogtepunt van de Perseïden verwacht. Naar schatting zijn tien tot twintig meteoren per uur zichtbaar. Ook tijdens de avonden en nachten voor en na 13 augustus kun je meer meteoren aan de hemel verwachten dan gemiddeld. De warme zomeravonden met weinig tot geen bewolking nodigen uit om de hemel in de gaten te houden.

Een comfortabele manier om Perseïden te spotten is recht omhoog kijken nadat het donker is geworden, liggend op een matje of vanuit een ligstoel. Je kijkt met het blote oog, een verrekijker is niet nodig. Op een plek zonder storend kunstlicht buiten de stad maak je nog meer kans om eentje te zien. Kijk niet richting het felle maanlicht.

Een meteoor is het lichtspoor dat door klein ruimtegruis wordt veroorzaakt wanneer het met zeer hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Daarbij licht zo’n deeltje, vaak niet groter dan een zandkorrel, op. De snelheid van de Perseïden is ongeveer 60 kilometer per seconde. Door de wrijving met de lucht veroorzaakt het intredende stukje ruimtepuin op een hoogte van 80 tot 120 kilometer een kortdurend lichtspoor dat aan de nachthemel te zien is.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)