Herfterlaan - Foto: Wouter Steenbergen
Herfterlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Aanhoudend heet

Zwolle – Vrijdag is de hitte in Zwolle onverbiddelijk. De zon komt ’s morgens om kwart over zes op, na een nacht met een minimumtemperatuur van 17 graden. De oven gaat aan buiten en ‘s middags is het op diverse plekken in de stad 34 graden. Het is een droge hitte, nog geen drukkende en benauwende.

Inderdaad, het weer is een kopie van dat op donderdag, alleen nog een graadje heter. De lucht boven Zwolle is blauw zonder een spoor van wolken. De zon gaat even na negen uur ‘s avonds onder, na ruim 14 uur energiek gestraald te hebben. Tot middernacht blijft het kwik tussen de bebouwing boven de 25 graden. Het is helder, gunstig om buiten meteoren te kijken.

Een groot hogedrukgebied ten noorden van ons zorgt voor aanvoer van zeer warme lucht uit het oosten. De wind uit die richting is zwak tot matig. In het weekend is de aanvoer meer uit het zuidoosten, waarmee nog hetere lucht hierheen komt.

De lucht wordt geleidelijk ook vochtiger, wat de hitte benauwder en voor velen onaangenamer maakt. Zondag, wanneer het misschien wel 35 graden wordt in Zwolle, is dat merkbaar. Een lagedrukgebied nadert vanuit het zuidwesten en neemt de vochtigere lucht mee. Dan zien we op hoogte sluierbewolking verschijnen, ten teken dat er een weersverandering op til is.

Vanaf maandag is er kans op onweersbuien, mogelijk zit er een stevig exemplaar tussen.

Artikel delen: