Komst IKEA kwaliteitsimpuls voor Zwolle

Zwolle – De nieuwe vestiging van IKEA zal, samen met hotel Van der Valk en de bestaande vestiging van Intratuin, de nieuwe blikvanger van bedrijventerrein Hessenpoort worden. In het afgelopen jaar heeft de gemeente, samen met IKEA en omliggende bedrijven en omwonenden, gekeken wat de wensen, eisen en randvoorwaarden zijn voor vestiging op Hessenpoort.


© Tjalling

In het Programma van Eisen wordt onder andere rekening gehouden met verkeer, milieuaspecten en de beeldkwaliteit. Voorop staat daarbij het realiseren van ruimtelijke kwaliteit. Het Programma van Eisen wordt nu ter vaststelling voorgelegd aan de raad. Hiermee is de realisering van IKEA weer een stap dichterbij. Hessenpoort is niet voor niets gekozen als vestigingsplek. Het bouwplan van IKEA voegt nieuwe kwaliteiten toe aan Hessenpoort. De komst van IKEA zorgt voor extra aantrekkingskracht voor zowel Hessenpoort als Zwolle in een wijde regio. De bevolking in de regio van Zwolle moet nu nog naar Hengelo of Amersfoort om een IKEA te bezoeken. Met deze nieuwe vestiging wordt voldaan aan de wens van Zwollenaren om een IKEA dichter bij huis te hebben. Ook betekent de komst van IKEA een flinke impuls voor de werkgelegenheid. De nieuwe vestiging in Zwolle biedt voor ruim 400 mensen werkgelegenheid.

Momenteel is het bestemmingsplan van Hessenpoort nog niet ingericht op de komst van IKEA. Een herziening van het bestemmingsplan is daarom noodzakelijk. Uitgangspunt daarbij is het realiseren van ruimtelijke kwaliteit. De vestiging van IKEA voegt zich daarbij zo veel mogelijk naar de bestaande ruimtelijke structuur en de bestaande uitstraling van het bedrijventerrein. Het gebouw van ongeveer 30.000 m2 moet ruim op de kavel komen te staan, waardoor er voldoende ruimte ontstaat voor groen en water. IKEA moet bovendien aan de zuid- en westzijde van het pand een representatieve gevel realiseren. Zo is er aan de westzijde van het gebouw op termijn een zogenaamde glasshouse gepland. Dit glasshouse is een ruimtelijke, glazen afdeling op de eerste verdieping die met name seizoensartikelen zal bieden.

Belangrijke randvoorwaarde voor de komst van IKEA is een goede doorstroming van het verkeer rondom de vestiging. Uit onderzoek door een externe partij blijkt dat er een aantal aanpassingen aan de infrastructuur nodig is. Het gaat hierbij om de aanleg van een rotonde, verlenging van opstelstroken en een extra uitvoegstrook. De verkeersontwikkeling verdient en krijgt alle aandacht van zowel gemeente als IKEA: ook IKEA heeft geen belang bij klanten die in de file staan.

De start van de bouw staat gepland voor medio 2010. IKEA kan in 2011 haar deuren openen.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Ikea
  ben blij dat Ikea in Zwolle komt, het was een gemis voor een stad als Zwolle om zo’n winkel hier niet te hebben, ik vind wel dat Zwolle dit minstens 10 jaar eerder had moeten doen, ook al omdat Ikea al langere tijd bezig is geweest om hier te komen, maar zoals meer dingen in Zwolle blijft B&W van Zwolle een traag orgaan


  ⚠️ Meld

 2. Wedden dat het daar vast gaat lopen op tweede paas,- pinkster-, kerst en weet ik veel nog meer dagen! Inclusief A28.
  De geruststellende woorden dat ze dat met een aantal aanpassingen aan de infrastructuur, onder controle gaan houden kunnen nu al in het boekje “Legendarische uitspraken” van drs. Quatsch.
  Zooo 2004.


  ⚠️ Meld

 3. Ja heerlijk, nu ook file in het weekend op de A28. Voor 2012 zal de A28 worden verbreed. Ik voel het nu al aan m,n water dat deze verbreding niet voldoende zal zijn. Het is nu al een drukte van heb ik jou daar op die snelweg,laat staan als Van der Valk er nog bij komt met een aantal peeskamers voor de zakenmensen en die zweedse mc donald die ook meubels verkoopt. Ik gun iedereen een plekje aan die A28 maar straks als het bedrijventerrein bij knooppunt Hattemerbroek klaar is en Hessenpoort is voorzien van de nodige bedrijvigheid plus de drukte die er nu al is?? Hebben we één doel bereikt. DAN WORDT ER NIET MEER TE HARD GEREDEN OP DE A28. Zo heeft elk nadeel dan weer zijn voordeel. das logische


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.