Cruiseschip voor asielzoekers aangekomen in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Cruiseschip voor asielzoekers aangekomen in Zwolle

Zwolle – Het cruiseschip MS Thurgau Saxonia is zondagmiddag aangekomen in Zwolle. Over de gang van zaken was afgelopen dagen veel te doen. Zo moesten Zwolse binnenschippers hun thuishaven verlaten om plaats te maken voor de asielboot.

Het ruim tachtig meter lange cruiseschip heeft Basel als thuishaven. Het vaart dan ook onder de Zwitserse vlag. Vrijdagavond kwam het schip in Nederland aan. Omstreeks acht uur ’s avonds voer het schip over de Waal bij Nijmegen. Enkele uren later meerde de Thurgau Saxonia af bij de Rooseveltboulevard in Utrecht. Het schip bleef daar zaterdag liggen.

Zondagochtend werden de trossen weer losgegooid. Via het Amsterdam-Rijnkanaal voer het cruiseschip naar Amsterdam. Rond het middaguur begon het schip aan de oversteek van het IJsselmeer. Ruim vier uur later begon de Thurgau Saxonia aan haar tocht over de IJssel. Het kwam omstreeks kwart over zes ’s avonds aan bij de Spooldersluis.

Morgenochtend, als de sluis weer bediend wordt, zet het schip koers naar de Prinses Margriethaven in Holtenbroek. Op het schip worden 84 vluchtelingen opgevangen. Het zouden voornamelijk mannen zijn en kinderen met zwemdiploma. Het schip moet op 1 oktober weer vertrokken zijn uit de Prinses Margriethaven. De Scaniahaven gaat dan op de schop waardoor de haven in Holtenbroek nodig is voor de beroepsvaart.

Artikel delen: