Zwolle krijgt vijfde coffeeshop

Zwolle – Zwolle krijgt weer een vijfde coffeeshop. Deze week is de vergunning verleend aan de exploitant van het pand aan de Kamperstraat 39 waar eerder coffeeshop Zero Zero was gevestigd. Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd over de vergunningverlening.De komst van de vijfde coffeeshop past in het coffeeshopbeleid van de gemeente. Hierin staat dat in Zwolle ruimte is voor in totaal vijf coffeeshops. De gemeenteraad besliste vorig jaar al dat Zwolle vooralsnog ruimte moet houden voor dat aantal.

Het coffeeshopbeleid stelt criteria waaraan een coffeeshopeigenaar moet voldoen, te weten geen reclame, geen verkoop of voorhanden zijn van harddrugs, geen overlast, geen verkoop aan jeugdigen onder de 18 jaar, geen verkoop van meer dan vijf gram per dag aan dezelfde klant. De politie ziet toe op het naleven van deze criteria en registreert en onderzoekt de meldingen en klachten over hinder en overlast. Tegen de vergunningaanvraag voor de coffeeshop zijn eerder schriftelijke zienswijzen ingediend door omwonenden en bedrijven. Na gesprekken met de indieners en beoordeling van de zienswijzen ziet de gemeente uiteindelijk geen reden om de gedoogbeschikking en de vergunning te weigeren. Er wordt binnenkort een informatiebijeenkomst georganiseerd voor omwonenden.

Swollwacht was in een eerder stadium tegen de vestiging van een coffeeshop aan de Kamperstraat.

Artikel delen:
Reacties 39
 1. Kijk eens naar Amerika bijvoorbeeld waar een zeer streng beleid is tov drugs.
  Mensen gaan eerder aan harddrugs, komen er minder snel van af en gebruiker meer de bijhorende gevolgen (criminaliteit etc.) 🙂


  ⚠️ Meld

 2. Positiefe gedachten van de gemeente..

  Meer coffeeshops = meer geld
  meer geld = meer macht
  meer macht = vul zelf maar in..

  Denk simpel na het draait om de belasting die ze ervan kunnen trekken…

  en daarbij dat het weer rustiger word in de nieuwstraat…


  ⚠️ Meld

 3. @ lenny beter een goed gecontroleerde verkoop dan illegale straat verkoop.. vraag zal er toch zijn dus beter door een belasting betalende coffeeshop dan door een grote autokopende straat dealer.


  ⚠️ Meld

 4. tsja, bij een extra kroeg hoor je ook niemand over de kwalijke gevolgen, terwijl dit blog elke week vol staat met vechtpartijen als gevolg van dronkenschap. Wat mij betreft steken ze er nog maar een op, maar de locatie is natuurlijk prut met parkeeroverlast enzo. Kon ie niet achter de IJsselhal ofzo?


  ⚠️ Meld

 5. goeie zaak om dat te doen, anders gaan ze op straat dealen en proberen ze kopers andere hard drugs aan te smeren en krijg je inderdaad meer overlast en criminaliteit, en zo verdeel je de klanten over wat meer plekken in de stad, want vraag zal er altijd blijven, ook in landen om ons heen met een strenger beleid en waar het % blowers hoger is dan in nl.

  dus opzich een goed beleid, en waarom zou iemand die rustig een blowtje wil roken dat niet mogen terwijl je overal wel gewoon alcohol kan kopen.

  een feit blijft, een tevreden roker is geen onruststoker.

  en zo vangen ze er nog belasting over ook


  ⚠️ Meld

 6. Persbericht:

  Het CDA heeft met verbazing kennis genomen van het besluit om aan de exploitant van het pand aan Kamperstraat 39 een gedoogvergunning te verstrekken voor een coffeeshop. Met het genomen besluit lijkt het college niet te willen leren van het verleden. De Kamperstraat heeft met het verdwijnen van coffeeshop Zero Zero een buitengewoon positieve ontwikkeling doorgemaakt, waarmee omliggende ondernemers en omwonenden bijzonder blij waren. Dit gaf een positieve impuls aan hun woon- en werkomgeving. De overlast die zij al jaren hadden ondervonden verdween grotendeels met het vertrek van de coffeeshop Zero Zero.
  Door het afgeven van een gedoogbeschikking aan een nieuwe exploitant is de kans groot dat wederom in deze omgeving overlast ontstaat en wordt de indruk gewekt dat er niet geluisterd is naar de bezwaren van omwonenden. Het CDA kan zich derhalve niet vinden in het genomen besluit en zal het college vragen om helderheid te verschaffen over de besluitvorming.

  De komst van de vijfde coffeeshop past dan wel in het coffeeshopbeleid van de gemeente, maar in Zwolle zijn onvoldoende regels over een locatie van een coffeeshop in de stad. Het CDA kan niet begrijpen dat met de ervaringen uit het verleden een vergunning aan de exploitant van het pand aan de Kamperstraat niet is geweigerd.

  Aan het college zullen daarom de volgende vragen worden gesteld:

  ·Welke argumenten zijn gehanteerd om de zienswijzen met bezwaren van omwonenden en ondernemers te pareren?
  ·Welke voorwaarden zijn expliciet aan de exploitant van het pand gesteld?
  ·Is een beheersplan opgesteld en zijn hierbij ook omwonenden betrokken?
  ·Op welke wijze wordt de handhaving rondom het pand vorm gegeven?
  ·Was het niet beter geweest om de gedoogbeschikking voor deze locatie te weigeren omdat in deze omgeving nauwelijks parkeerplaatsen voor handen zijn en een combinatie met horecagelegenheden vermeden moet worden?

  CDA Zwolle


  ⚠️ Meld

 7. Sevg?l opent vrijdag of zaterdag de coffeeshop. Dat is volgens mij niet het pand als waar Zero Zero in gezeten heeft. Er zit nog een steeg en een woning tussen.


  ⚠️ Meld

 8. Ik heb van het CDA geen kritiek over parkeerplaatsen gehoord toen het plan van een megakerk in Assendorp werd gepresenteerd. Dat maakt hun vraag aangaande parkeerplaatsen bij een coffeeshop erg bijzonder.


  ⚠️ Meld

 9. onvoldoende regels over een locatie van een coffeeshop in de stad.

  Nee er zijn veel te veel regels in Zwolle, alhans dat vind ik en om mij heen hoor ik dezelfde geluiden. Het CDA vind dat er te weinig regels zijn, ze moeten deze mening nu niet verkopen als een feit.
  Ervaring leert ook dat wanneer de gemeente op de rem blijft staan, dat dat niet bepaald ten goede gaat van de uitstraling die de stad heeft. Zwolle lijkt uit te ademen; ‘Hier kan het niet; no we can not’ een wat minder beregeld beleid doet de stad alleen maar goed mijns inziens.


  ⚠️ Meld

 10. Persbericht:

  5 een goede zaak, 6 nog beter

  GroenLinks/De Groenen Zwolle vindt het een goede zaak dat de vijfde coffeeshop voor Zwolle weer in zicht is gekomen.

  Dit is een goed middel om illegale handel terug te dringen, grip te houden op kwaliteits- en gezondheidsaspecten, en hierdoor neemt de grote druk op de overige coffeeshops af.

  Op de langere termijn willen wij:

  – de druk op de bestaande coffeeshops de illegale handel in drugs van oncontroleerbare kwaliteit met extra gezondheidsrisico’s en de door sommigen ervaren overlast verder helpen terugdringen door een zesde coffeeshop te realiseren.

  Dit is lijn met VNG aanbevelingen die 1 coffeeshop per 15.000 a 20.000 inwoners aangeven. Deze zesde komt wat ons betreft op een ruime afstand van het centrum.

  Bij het geplande debat na de zomer willen we hier de discussie over aangaan. Nu allereerst met alle betrokkenen werken aan een goede inpassing van de vijfde coffeeshop.

  Michiel van Harten

  (Raadslid GroenLinks/De Groenen)  ⚠️ Meld

 11. nieuwe coffeshop zwolle
  Ach die CDA denkt altijd alles met de harde en strenge beleid te kunnen oplossen. Kijk eens naar al onze buurlanden. Ze hebben al officiele aanvragen gedaan bij een aantal nederlandse gemeenten ivm het opzetten van een controleerbare softdrugsbeleid. Terwijl alle landen het een en al hebben gezien van een hard beleid(zero tolerance) en zich er steeds meer van distantieren , blijft het CDA en haar verlengstuk de Christenunie erbij om keihard op te treden. Terwijl de geschiedenis ons juist leert dat er uitzonderingen op de regel moet kunnen zijn. Nederland stond altijd en overal in de wereld bekend vanwege de grote vrijheid. Waarschijnlijk denkt het CDA daar anders over.


  ⚠️ Meld

 12. Ik lees hier dat de politie toeziet op het naleven van de criteria ?Vraag mij dan ook af hoe ze dat willen doen met het tekort aan personeel ,zetten ze bij elke zaak een agent met een weegschaaltje om het toegestane maximum te controleren .En dan te bedenken dat ze voor andere zaken binnen de gemeente al mensen tekort komen .


  ⚠️ Meld

 13. Beste Ghehe,

  Dank voor je reactie op ons geplaatste berichtje. Alhoewel ik niet helemaal zeker ben van jouw bedoeling met de reactie 😉 , toch een reactie (met het risico dat we off-topic gaan).

  Als frequent bezoeker van het wijkplatform Assendorp kan ik niet om de problematiek van de parkeerdruk heen. Het is een continue aandachtstrekker bij bouwplannen in Assendorp en lijkt verslapping op te treden dan zorgen de betrokken bewoners van Assendorp er (terecht) wel voor dat parkeerplaatsen op de agenda komen te staan.
  Hints en tips over de parkeerproblematiek in Assendorp zijn overigens altijd welkom!

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen

  ================

  Redactie:
  Een korte reactie graag.
  Vervolg eventueel op het Algemeen Log.

  On-topic !


  ⚠️ Meld

 14. Beste Martijn,

  Mijn bedoelingen zijn niet om het CDA in de grond te trappen of iets dergelijks. Wel probeer ik een kritische noot neer te leggen, wanneer ik inconsistent of inconsequent gedrag vermoed.
  Zoals je aangeeft lijkt het er op, dat de parkeerproblematiek in Assendorp in elk geval serieus genomen wordt, dat maakt de verwijzing naar parkeerproblematiek omtrent de nieuwe coffeeshop in elk geval minder ‘bijzonder’;)  ⚠️ Meld

 15. 5e coffeeshop
  Beste Dick,

  Ongetwijfeld zou je graag zien dat ik draai. Helaas voor jou blijf ik bij mijn mening en daarmee standpunt!

  Helaas hebben wij als raad geen invloed op deze toewijzing, maar is dit de bevoegdheid van de Bm.

  Wellicht goed om ons eerder bericht goed te lezen. Het staat er notabene in.

  Groeten,
  Freddy 😉


  ⚠️ Meld

 16. Volgens mij hebben we al een vijfde coffeeshop in Zwolle.
  Neem maar eens een kijkje op de Marten Eibrinktribune in het stadion. Daar ziet het soms zo blauw van de wiet dat je geen voetbal meer ziet.


  ⚠️ Meld

 17. Ten eerste wil ik stellen dat ik overlast zwaar overdreven vind. Ik woon om de hoek bij één van de vijf al bestaande coffeeshops en ervaar minder overlast dan wanneer je bijvoorbeeld van de markt, of het winkelend publiek zou hebben.
  maar dit terzijde…

  In Callifornië (de 6e economie ter wereld) overweegt men om over te gaan tot legalisering van wiet!! Niet vanwege ideële plannen, daar je van deze plant natuurlijk goed medicijnen, kleding of bio-brandstof zou kunnen maken, of omdat deze plant zonder al te veel bestrijdingsmiddelen groeit en de duurzaamheid van de grond verbetert, maar vanwege de enorme winst (meer dan een miljard dollar op jaarbasis) die er aan valt te verdienen voor de bijna failliete staat!
  http://blogs.sfweekly.com/thesnitch/2009/02/legalize_it_ammiano_to_introdu.php


  ⚠️ Meld

 18. Hoi Freddy, ik basseer me enkel op de slotzin onder dit topic

  Swollwacht was in een eerder stadium tegen de vestiging van een coffeeshop aan de Kamperstraat.

  En de gelinkte verwijzing. Daarin staan een aantal vragen van jou.

  – Is het juist dat een uwer ambtenaren betreffende ondernemer verwezen heeft naar de locatie?

  – Zo ja, hoe is het in vredesnaam mogelijk dat de betreffende ambtenaar zonder dat er sprake is van een vergunning c.q. gedoogbeschikking dit heeft gedaan?

  – Kunt u aangeven wat u zelf vindt van deze locatie voor een coffeeshop?

  – Wat is de reden waarom wij nog niet zijn geïnformeerd over de heropening van de coffeeshop aan de Kamperstraat.

  – Wanneer denkt u de raad te informeren en binnen welke termijn zien wij omtrent deze kwestie een voorstel tegemoet.

  Dit is alles wat ik weet, willen jullie helemaal geen 5e coffeeshop?
  Zijn de vragen naar tevredenheid beantwoord?
  Heeft de beantwoording van de vragen jullie van mening doen veranderen over de Kamerstraat 39? (blijkbaar niet gezien de laatste regels)

  Waarom staat die laatste regel er zo los van de rest van het verhaal?

  Swollwacht was in een eerder stadium tegen de vestiging van een coffeeshop aan de Kamperstraat.

  Het doet voorkomen of er wat bijzonders met jullie besluitvorming is. Ook omdat “eerder stadium” gelinkt is. Waarom weten we nu alleen dat jullie tegen zijn? Ook de link gaat helaas alleen over jouw partij.

  Heb hier al vaker gevraagd om de antwoorden op de vragen ook te plaatsen. Is misschien ook de verantwoording van degenen die het topic naar Weblogzwolle heeft gestuurd. Zou ook graag bij stemming in de gemeenteraad zien wie voor en wie tegen stemden. We vallen hier nu elke keer midden in een discussie.

  Deze suggestie vind ik jammer:

  Ongetwijfeld zou je graag zien …en… Helaas voor jou

  Als je me (beter) had gekend, had je dat ook niet geschreven. Heb altijd enorm veel waardering voor positief ingestelde mensen en partijen. Partijen die oplossingsgericht zijn. Kunnen samenwerken, positief meedenken over onze mooie stad, coalitieverantwoording durven nemen. Bruggenbouwers.

  Klagende en schoppende zeurpartijen en politica die vaak enkel vragen stellen en traineren. Misschien kun je ze (zeker landelijk weet ik 2 bewegingen) wel kloven-scheppers noemen. De Tegenpartij zeg maar van de onnavolgbare Van Kooten & De Bie.

  Dus bruggenbouwers versus klovenscheppers.

  Vind bijvoorbeeld in Zwolle Lev-06 een voorbeeld van het 1e.
  Sommige partijen verbeteren zich gelukkig 😉


  ⚠️ Meld

 19. Eens Ghehe op 26 februari 2009 om 12:13

  Alles kan en mag hier ondernemen. We missen zelfs nog een goede kroeg, daarvoor moeten we naar “Hét Plein in het schone Westenholte”
  😉 Dan zou roken de link zijn tussen dit topic en een kroeg, maar ik laat het hierbij 8)


  ⚠️ Meld

 20. filmpje
  Misschien leuk om te zien, een tijd geleden wilde Sevgul de shop nog in assendorp openen.

  http://www.youtube.com/watch?v=JtF1EJjgyJM

  Uiteindelijk is het niet doorgegaan, ik geloof dat de buurtbewoners het uiteindelijk gegooid hebben op het feit dat er parkeeroverlast zou komen. Weet iemand hier meer over?

  Mijn mening is duidelijk: ik ben voor de vijfde coffeeshop. Zelf rook ik af en toe graag een jointje, hoop dat Sevgul nu een coffeeshop opent die een wat toegankelijker sfeertje heeft dan de ZeroZero die er voorheen in zat… Overlast van een coffeeshop valt reuze mee. Als je je bedenkt wat er voor overlast op bijvoorbeeld vrijdagmiddag komt van het cafe wat ernaast zit! Maar dat is eerder ook al gezegd. Sevgul zelf is aan het filmpje te zien zeer optimistisch!  ⚠️ Meld

 21. Achterbaks.org internetradio; uitstekende naam zeg. Beetje negatieve insteek meneer, maar vol verwachting…..

  Heb nog nooit drugs gehad, vind het mooi dat de gelegenheid er is om het te gebruiken.


  ⚠️ Meld

 22. Tja ik zou (ook) niet zo blij zijn met een coffeeshop naast m’n huis (en met een kroeg naast m’n deur evenmin…)
  In de Van Karnebeekstraat zie ik regelmatig jochies lomp hard rondscheuren – stoned neem ik aan.
  Rond de coffeeshops zou wat mij betreft meer op verkeersveiligheid gecontroleerd mogen worden.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.