Schuttevaerhaven weer munitievrij

Zwolle – De beveiligde baggerwerkzaamheden in de Schuttevaerhaven zijn afgerond. De eindstand van de aangetroffen munitie is gekomen op 46 stuks van verschillende soorten en kalibers: 21 brisantgranaatpatronen van 5 cm, 9 granaten van 5 cm, 9 hulzen van diverse kalibers, 2 handgranaten, 1 pantsergranaat van 4,7 en 4 mortiergranaten van 81 mm.


Archieffoto Diezerkade

Het betreft hier zogenaamde conventionele explosieven zonder ontstekingsmechanisme, die achtergelaten zijn tijdens of vlak na de tweede wereldoorlog. De munitie is inmiddels onschadelijk gemaakt. Het baggerverdachte gebied is geschoond tot op de harde laag. Op een aantal plaatsen in dit gebied is nog een kleine hoeveelheid slib aanwezig dat nog verwijderd moet worden. Het betreft toegestroomd slib uit een al gebaggerd gedeelte en kan dus verwijderd worden zonder verdere veiligheidsmaatregelen. De reguliere baggerwerkzaamheden in de Schuttevaerhaven richting de Friesewal en de Dijkstraat starten binnenkort.

De baggerwerkzaamheden in de Schuttevaerhaven zijn in oktober stilgelegd toen een aantal niet afgeschoten brisantkogels en een huls van een luchtafweergranaat zijn gevonden. Hoewel er geen direct gevaar was, is het zekere voor het onzekere genomen en zijn voor het verwijderen van de bagger veiligheidsmaatregelen getroffen. Langs het water zijn hekken met doeken geplaatst en er is met een beveiligde kraan en een drijvende, afschermende constructie gewerkt.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Schadeclaim
    Kan Zwolle de rekening voor alle werkzaamheden niet naar Berlijn sturen? Dan praten we nergens meer over…………………


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.