Kerk vraagt leden maandsalaris voor nieuwbouw

Zwolle – De christelijke gereformeerde kerk in Zwolle wil haar 3000 leden voortaan onderbrengen in een groot, nieuw kerkgebouw.

De kerkgemeenschap hoopt de komende maanden 3 miljoen euro in te zamelen en wil uiteindelijk het pand van de Gereformeerde Hogeschool overnemen. Dat heeft de kerk, die uit haar jasje is gegroeid, vrijdag gemeld. De bestaande twee gebouwen voldoen niet meer. Als richtlijn vraagt het kerkbestuur de leden om een bijdrage van een bruto maandsalaris per huisadres. Uiteindelijk is zeker 11 miljoen euro nodig om de hogeschool uit te kopen.

Artikel delen:
Reacties 43
 1. Schande wat ze vragen van de leden!!!!!!!!!!! En als men niet voldoet komen ze bij je om er over te praten!!!!!!!
  Het moet niet gekker worden!
  Blij dat ik niet bij deze REFO CLUB hoor!!!!!!
  Amen.


  ⚠️ Meld

 2. Tja van kerkleden zou je ergens hopen/verwachten dat ze hun geld uitgeven aan de arme kindjes in Afrika (ofzo) ipv aan een peperduur gebouw.
  Maar goed, we geven natuurlijk allemaal onnodig geld uit aan luxe goederen ipv dit aan goede doelen te schenken…
  Ik ben erg benieuwd wat de kerkleden zelf vinden van het voorstel een bruto maandsalaris te storten.  ⚠️ Meld

 3. Weg met dat plan; ik zie het al voor me; geen evenementen meer op zondag in het Wezenlandenpark….
  De kerk zegtr hart in en voor Zwolle te hebben, dan zullen ze moeten inzien dat een kerk op die locatie iets is wat veel Zwollenaren tegen de borst zou stuiten…het eerste evenement op zondag wat wordt afgeketst vanwege het feit dat er een kerk naast staat is voor mij reden tot opstand


  ⚠️ Meld

 4. jah, wat mij betreft bij het Engelse werk, gun ze best een mooie plek, maar het Wezenlandenpark is cultureel heilige grond…..daar komen ze gewoonniet naast te staan. 😉


  ⚠️ Meld

 5. Nou ja ieder zijn ‘hobby’ hoor!
  De een kan toch gewoon op zondag in de kerk gaan zitten en de ander in het park?
  En als je elkaar dan lekker laat zitten is er ook geen probleem!


  ⚠️ Meld

 6. Carola, dat is een mooi ideaal…maar op zondag zijn er evenementen met muziek, muziek die voor de kerk goed hoorbaar is. Ervaring leert dat een kerk daar iets tegen onderneemt, omdat het de dienst kan verstoren. Serieus; als zij daar zouden zitten zonder te klagen en hun eigen parkeerruimte creëerden, dan zou het me niet veel uitmaken. Echter geloof ik niet dat het op deze manier gebeurt. Daarom zeg ik; laten we problemen voorkomen en de kerk op een andere plek neerzetten.
  Ik blijf er ook bij; bij het eerste evenement wat afgelast wordt vanwege klachten van de kerk; dan breekt de pleuris uit 😛


  ⚠️ Meld

 7. Precies… Ik heb helemaal geen problemen met gelovigen, maar laten we zorgen dat we niet binnenkort ineens wél een probleem hebben.

  Voorkomen is tenslotte beter dan genezen…


  ⚠️ Meld

 8. Tja, in economisch barre tijden zitten de kerken vol. Wat dat betreft is de timing wel goed.

  Hebben ze op de Hessenpoort geen stukje grond vrij. Da’s lekker dicht bij de doelgroep en ook qua uitvalswegen zit je daar prima.


  ⚠️ Meld

 9. ok, duidelijk 😉
  Er gaan overigens geluiden over een ’tegenactie’, laten we eerlijk zijn; in de reacties blijkt niet dat de kerk op die plek erg welkom is, het zou dus verre van democratisch zijn als die kerk er komt….


  ⚠️ Meld

 10. @ghehe: ” in de reacties blijkt niet dat de kerk op die plek erg welkom is, het zou dus verre van democratisch zijn als die kerk er komt….
  -> alsof deze paar reacties een representatieve afspiegeling vd Zwolse bevolking vormen… 😉


  ⚠️ Meld

 11. @ assendorper: wie heeft mijn naam gekopieerd?
  ff rekenen; gemiddeld bruto maandsalaris= 3000 euro. gemiddeld refo-gezin = 6 personen(?). 1 kostwinner natuurlijk. 3000 leden, dus 500 kostwinners*3000= 1.500.000 euro.
  Sorry jongens, toch 2 maandsalarissen graag. Of vrouwen weg vh aanrecht 😉


  ⚠️ Meld

 12. alsof deze paar reacties een representatieve afspiegeling vd Zwolse bevolking vormen…

  Nee, maar het is wel een duidelijk signaal;), overigens voor wat het waard is; veel mensen om mij heen vinden het ook een absurd plan om daar een kerk neer te zetten. Weinig mensen hebben problemen met een kerk, maar zie en hoor veel mensen die problemen hebben met een kerk op die plek.
  Als die kerk er in en voor Zwolle wil zijn, dan zouden ze moeten concluderen, dat ze hiermee problemen creëren die er nog niet waren. Hiermee zal men meer weerstand tov het geloof ondervinden. Als dat hun idee van evangelisatie is, dan moeten ze vooral die kerk daar neerzetten….


  ⚠️ Meld

 13. Als assendorper goed leest dan heeft Assendorper zijn naam niet gekopieerd. assendorper mag ook namens Assendorper reageren op locomediagroep.nl. Daar doet assendorper Assendorper een groot plezier mee. Succes.


  ⚠️ Meld

 14. Assendorp is de wijk met de hoogste bevolkingsdichtheid in Zwolle. We hebben al een parkeerprobleem (mede veroorzaakt door ambtelijk falen). Waarom moet een dergelijke megakerk dan juist in onze wijk  ⚠️ Meld

 15. @pieter :–alle kerken naar de hessenpoort ben je gelijk van het hele zootje af —

  Hey hey we hebben hier al troep zat !!!Kerken en windmolens allemaal naar stadshagen !!!! Natuurlijk bij Doremolen voor de deur .


  ⚠️ Meld

 16. @Assendorper; locomediagroep.nl? Nieuws uit Hattemmerbroek en Wezep? Iemand is hiir een beetje de weg kwijt geloof ik. (met die laatste woorden probeer ik nog een beetje on-topic te blijven :'(


  ⚠️ Meld

 17. parkeergelegenheid??
  Een tijd geleden was er bij een topic van dit weblog ook gesproken over dat men een kerk wil vestigen in het gebouw van de geref. hogeschool.
  Toen sprak ik over de parkeergelegenheid… Het gaat om een kerk met bijna 3000 leden. Stel dat er een opkomst van 2000 leden is bij een zondagsdienst. Hiervan zou bijvoorbeeld 50% met de auto komen. Dat zijn 1000 leden. Ik ga dan uit van een maximale bezetting van auto’s van 4 personen (meestal gaat het om minder mensen per auto). Het rekensommetje laat dan zien 1000:4= 250 auto’s en dus ook zoveel parkeerplaatsen. Dit is heel marginaal berekend, in de praktijk kunnen het er mijns inziens makkelijk meer zijn. Ik vraag me af of dit mogelijk is zonder parkeeroverlast.
  Daarnaast vraag ik me af of mensen die de zondagsrust zeer waarderen het prettig vinden een kerklocatie te hebben tegenover een festival terrein waar ook op zondagen activiteiten plaatsvinden.


  ⚠️ Meld

 18. @marieke de tweede
  Je slaat de spijker op zijn kop.

  Zijn er nog politici in de (digitale) zaal die hier hun zegje over dit onderwerp willen doen ?  ⚠️ Meld

 19. Daarnaast vraag ik me af of mensen die de zondagsrust zeer waarderen het prettig vinden een kerklocatie te hebben tegenover een festival terrein waar ook op zondagen activiteiten plaatsvinden.

  precies, daar gaan ze dan vervolgens een stokje voor steken onder het mome van ‘wij zijn een kerk en dit verstoord onze dienst’ en dat krijgen ze dan waarschijnlijk nog voor elkaar ook. Als die kerk daar komt is dat een enorme trap tegen de schenen van cultuurlievend Zwolle.


  ⚠️ Meld

 20. politiek
  @ gezellig: deze discussie doorlinken naar één der politieke partijen? Ik moet eerlijk zeggen geen idee te hebben bij wie dit onderwerp het beste gepost kan worden.
  Carola een idee?


  ⚠️ Meld

 21. @ Marieke, nee ik ben niet zo goed op de hoogte van de Zwolse politiek. Maar dat kan je zelf natuurlijk uitzoeken. Verder zou je nog eens kunnen kijken naar de mogelijkheden op het gebied van ‘proceduretoestanden’ zoals mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen/bestemmingsplan enzo.

  Jullie kunnen natuurlijk ook de kerkleden zelf vragen hoe ze het parkeren willen aanpakken en hoe ze denken over de festivals op zondag in het park: huisvesting@cgkzwolle.nl

  Ik vind het eigenlijk wel jammer dat de kerkleden zich tot nu toe niet laten horen in deze discussie op het weblog! Hoop dat ze dat nog zullen doen!  ⚠️ Meld

 22. De kerk zelf over het parkeerprobleem
  Gekopieerd vd website vd kerk
  Uit overleg met de gemeente Zwolle is gebleken dat het parkeren een belangrijk aandachtspunt is en dat op een reële wijze inzicht zal moeten worden gegeven in de parkeerdruk die zal ontstaan door het kerkelijkcen-trum. Om die reden is de afgelopen tijd bij alle locaties bijgehouden – op twee zondagen – het aantal bezoekers, het aantal geparkeerde auto’s en de aanwezige fietsen. Uit die onderzoeken, die in maart worden herhaald, komt naar voren met welk vervoermiddel gemeenteleden de diensten bezoeken en wat de parkeer-druk is.
  Een dergelijk onderzoek zal ook nog door de week plaatsvinden. Naast dit gegeven is het van belang inzicht te verkrijgen in de huidige parkeerdruk van de GH; niet alleen docenten komen met de auto maar ook steeds meer studenten. De GH zal ons te zijner tijd deze gegevens moeten aanleveren. Op basis van die gegevens zal een vervoersplan worden opgesteld waarbij de gemeenteleden zullen worden betrokken. De kern van dat plan zal zijn een meer selectief gebruik van de auto en het stimuleren van fietsgebruik.
  Bij de opstelling van het vervoersplan zal ook overleg plaatsvinden met de Provincie en de Zwolse Poort met de vraag of wij op de zondag, als dat nodig is, gebruik mogen maken van hun parkeerplaatsen.
  Uit het hiervoorgaande blijkt dat er nog veel overleg en onderzoek zal plaatsvinden voordat een evenwichtig en degelijk vervoersplan gereed is.
  Een deskundig gemeentelid zal ons bij de opstelling van een dergelijk plan adviseren, waarbij het duidelijk zal zijn dat de verantwoordelijkheid van het plan bij ons ligt.  ⚠️ Meld

 23. Ok, daar wordt dus in elk geval naar gekeken. Nu nog een contract opstellen waarin staat dat klachten van de kerk over evenementen op het Wezenlandenpark, niet serieus worden genomen;)


  ⚠️ Meld

 24. @ Carola: bedankt voor de informatie. Ik had nog niet verder op hun site gekeken.
  Wel goed dat ze de parkeerproblematiek in ogenschouw hebben.


  ⚠️ Meld

 25. De kern van dat plan zal zijn een meer selectief gebruik van de auto en het stimuleren van fietsgebruik.

  In de bijbel wordt niet beschreven hoe de gelovige zich dient te verplaatsen. Echter, er staat vast wel ergens beschreven dat je met je medemens rekening dient te houden.

  Conclusie: Alle bezoekers te voet of ter fiets naar de kerk !


  ⚠️ Meld

 26. @ Marieke nou ik geloof 😉 dat ze wel een tamelijk uitgewerkt plan hebben – mag ook wel als je iets van 11 miljoen wilt kopen…
  @ Gezellig: in de bijbel staat ‘heb uw naaste lief’ -> @ ghehe als je in de GH zit is degene in het park je naaste toch? 😉


  ⚠️ Meld

 27. het gekke is, dat nu het hier een kerk betreft dat men hier op dit forum van mening is hier iets over te moeten zeggen. zou het hier om een moskee gaan, houdt iedereen zich gematigd op de vlakte.


  ⚠️ Meld

 28. Haha, dat is waar Carola….alleen begrijpen veel kerken hun eigen overtuiging niet 😉

  Pp, als er ervaring was van klagende moskeën was ik net zo goed tegen een moskee op die plek. Dat is de situatie echter niet, nog nooit een Moskee horen klagen over geluidsoverlast en er ligt ook geen aanvraag voor een Moskee op tafel, maar die van een kerk….


  ⚠️ Meld

 29. @pp: Dat ben ik het niet met je eens. De komst van een moskee stuit volgens mij juist over het algemeen op veel meer weerstand. (Mensen zijn dan ook vaak bang voor geluidsoverlast door de omroeper).


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.