Westerveld - Foto: Wouter Steenbergen
Westerveld
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Het zomert stevig door

Zwolle – Vrijdag zomert het stevig door in Zwolle. Na een koele ochtend loopt het kwik ‘s middags ambitieus op naar 25 graden of nog een beetje warmer. Sluierwolken schuiven over en er ontstaan stapelwolken, die zorgen voor wat afwisseling aan de blauwe lucht.

De kans op een bui is vrijdag nihil. De matige wind, kracht 3, komt uit het oosten tot zuidoosten. Deze voert heel geleidelijk een beetje vochtigere lucht aan, die met een grote bocht afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. De komende dagen wordt dat voelbaar. Tezamen met de temperatuur – die in het weekend nog wat verder omhoog gaat richting 28 graden – veroorzaakt dat enige broeierigheid in de stad. Daarnaast kun je in de vochtigere lucht meer wolken verwachten. De kans dat zich in het weekend buien ontwikkelen boven Zwolle is echter verwaarloosbaar.

Na het weekend blijft de wind uit het warme zuidoosten waaien, maar op hoogte stroomt lucht uit het zuidwesten hierheen. Uit die richting moeten langverwachte buien verlichting van de langdurige droogte brengen. Het neerslagtekort is verder toegenomen. Het waterschap meldt dat de grondwaterstanden verder zijn gezakt en inmiddels zeer laag zijn voor de tijd van het jaar.

De eerste buien staan maandagavond of dinsdag op het programma. Het is maar de vraag hoeveel neerslag die dan opleveren in onze regio. In elk geval raken we komende week het standvastige en wolkenarme zomerweer kwijt.

Artikel delen: