Definitief plan voor hammam in Zwolle ingediend

Zwolle – Drie jaar na het haalbaarheidsonderzoek, heeft Stichting Sipans afgelopen week het ondernemingsplan voor een hamman in Zwolle bij de gemeente ingeleverd. Hoewel het plan uit 2006 al aantoonde dat een Oosters badhuis een grote kans van slagen heeft in Zwolle, nam het drie jaar om het uiteindelijke ondernemingsplan aan de wensen van de gemeente te voldoen.

‘Er werd ons steeds gevraagd om nog het een en ander aan te passen: het moest dan kleiner, dan weer goedkoper. Maar al met al zou het ondernemingsplan in de ogen van de gemeente dan ook voldoen’, zegt een hoopvolle Emine Ogüt, voorzitter van Sipans. ‘Naar mijn idee moet het nu gebeuren, anders gebeurt het nooit’, aldus Ogüt. De Zwolse gemeente- en politieke partijen stonden in 2006 al positief tegenover het plan, maar financiële steun bleef uit. Wethouder van Dooremolen opperde zelf in maart van dat jaar dat wellicht de hammam het best gerealiseerd zou kunnen worden wanneer het aansluiting zou vinden bij een zwembad of een sporthal. Sipans gaat er dan ook vanuit dat de gemeente haar plannen mee zal nemen in het ontwerp van het nieuwe zwembad in Stadshagen.

‘Bovendien zou steun van de gemeente een goed signaal zijn’, zegt Ogüt die denkt dat verschillende derde partijen en de bank hun toezeggingen laten afhangen van deze steun. Sipans verlangt van de gemeente dat zij de bouwkosten van de hammam, als onderdeel van het nieuwe zwembad, op zich neemt. Na de bouw is er geen verdere gemeentesubsidie nodig.

De hammam als onderneming zal volgens het ondernemingsplan winst gaan maken wanneer er jaarlijks meer dan 12.000 bezoekers naar het badhuis komen. Bij gebrek aan een hammam elders in het noorden en oosten van het land lijkt deze doelstelling reëel. Voorbeeld in de realisatie van de hammam is de succesvolle hammam in Den Haag, die sinds de opening in 1995 al 300.000 gasten heeft ontvangen en binnenkort een tweede badhuis in Antwerpen opent.

Waarom een hammam?

Als hoofddoelstelling heeft de hammam een sociaal-maatschappelijk functie. In eerste instantie als ontmoetingsplaats voor vrouwen, maar als nevendoelstelling zou de hammam in de hedendaagse Nederlandse samenleving ook de integratie tussen allochtonen en autochtonen kunnen bevorderen. Een hammam heeft een gedragscode die weer een andere doelgroep heeft dan ‘gewone sauna’s’. Ook mensen met fysiotherapeutische- en psychische klachten kunnen door een bezoek aan de Hammam hun klachten doen verminderen (onder begeleiding van een professional).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Definitief plan voor hammam in Zwolle ingediend”

  1. goed idee en zeker als het finaciele plaatje wordt geleidt en beheerd door ambtenaren van de gemeente zwolle zelf en niet door een zelf bij elkaar geraaptecomissie uit een of andere immigrantenhoek. door de tijd heen is gebleken dat het financiele wanbeleidt en onderlinge strubbelingen het doel niet ten goede komt. neem als voorbeeld dee essalaam moskee in rotterdam. met schitteren nibaretten van wel 50 meter hoog. een oogstrrelend gebouw, hetzij niet af en dit zal ook niet gebeuren zolang de overheid niet ingrijpt.

Reacties zijn gesloten.