Be Quick pas laat langs laagvlieger Oranje Nassau

Zwolle – Een wedstrijd met twee gezichten. Deze conclusie kan na afloop moeiteloos vanachter het bierglas of bakje patat worden getrokken. ‘Linkerrijtje’ Be Quick ontvangt ‘laagvlieger’ Oranje Nassau. Dat Be Quick de punten pakt, is leuk voor ons Be Quickers, maar de Groningers verdienen een punt op basis van de tweede helft. Wie nog eens goed kijkt naar de stand in de Hoofdklasse C ziet dat Oranje Nassau eigenlijk op de laatste plaats staat door het verschil in wedstrijden met Genemuiden. Pure degradatienood dus. Voor Be Quick lonkt er een mooie plek in het linkerrijtje, welke is nog niet duidelijk.

De opstelling van Be Quick oogt niet helemaal normaal. Aanvoerder Starke is geschorst, wereldreiziger Nick Kok is uitgevlogen en in de verdediging is dit keer Michel Hup op de bank gelaten. De eerste helft is er geen vuiltje aan de lucht voor Be Quick. Het valt gecontroleerd aan en het creëert enkele kansen. Het is een wedstrijd die eigenlijk steeds hetzelfde beeld laat zien. Be Quick probeert het wel, maar slaagt er maar een enkele keer in om een kans te creeëren. Oranje Nassau daarentegen lijkt zich tevreden te stellen met veel mensen achter de bal, teneinde de nul vast te houden. Dat gaat zover, dat na de eerste helft kan worden geconcludeerd dat de Groningers werkelijk geen enkel gevaar hebben kunnen stichten voor het Be Quick doel.

Nadat Yassine Manar in de 24e minuut een bal voor open doel over weet te werken, lijken beide partijen met 0-0 de kleedkamer in te zullen gaan. In de blessuretijd gaat een schot van Eric-Jan Lijzen echter toch nog het vijandelijke doel in: 1-0. De bal leek niet onthoudbaar, maar keeper Langeveld die recentelijk nog een hersenschudding opliep, was door een botsing even tevoren waarschijnlijk niet meer in goeden doen. Hij zal niet meer terugkeren in de wedstrijd. 

Na de rust is er sprake van een totaal andere wedstrijd. Oranje Nassau schuift wat met de poppetjes en gaat Be Quick nu bespelen op de andere helft. De opbouw wordt vroeg verstoord en Be Quick heeft vervolgens de grootste moeite om het spel te maken. Het leidt er toe dat de gasten in de fase na de rust ook enkele kansen krijgen, onder andere via Sennema. Voor Be Quick resteert er op dat moment countervoetbal. Tom IJzerman heeft in de 71e minuut de kans om de wedstrijd op slot te gooien, maar hij faalt. Even later is het geluk aan de zijde van Oranje Nassau. Een schot van invaller Jacobs wordt van richting veranderd en verdwijnt zomaar langs Koornberg in het doel: 1-1. Het is een sneu doelpunt voor de Be Quick verdediging, die doorgaans maar weinig wordt gepasseerd. Maar op deze manier kun je dus ook worden geklopt.

In de slotfase zet Be Quick toch nog even aan. Marino Promes, Saba Gweledidze en Nejim el Ataoui zijn inmiddels in de ploeg verschenen en in de 81e en 82e minuut begint het dan toch nog even te vonken aan het Stadionplein. Een schietkans voor El Ataoui en een kopbal van Rahantoknan leiden niet tot een doelpunt. De kans die Oranje Nassau meteen daarna krijgt gaat net naast het Zwolse doel. 

Het mooiste moment van de middag volgt in de 88e minuut. De watervlugge Saba Gweledidze weet zich te ontdoen van twee verdedigers en schuift de bal langs de keeper in het doel: 2-1. Een laat doelpunt, maar Oranje Nassau geeft in de slotfase toch nog alles om langszij te komen. Naar het idee van de Zwollenaren duurt de blessuretijd veel te lang, maar gescoord wordt er niet meer. De punten zijn veilig. 

Hoe heeft men in het Be Quick kamp de wedstrijd beleefd? 

Dennis Heijkamp: “De eerste helft hebben we sterk en goed georganiseerd gespeeld. We verzuimen dan om ze echt op achterstand te zetten. In de tweede helft gooien zij het roer om.

Er komt een spits bij en onze verdediging wordt snel onder druk gezet. Na de duels waren we ook veel te snel de tweede bal kwijt. We winnen en al met al vind ik het toch verdiend.” 

Eric-Jan Lijzen opende de score en maakte zijn derde competitiedoelpunt. “Ik vind dat we terecht gewonnen hebben. Na een redelijke eerste helft krijg je het toch nog moeilijk doordat ze druk gaan zetten. Maar we pakken gelukkig de punten. Een plaats in de top-4 is zeker nog mogelijk dit seizoen.”   

Door Gerco Grevers

Artikel delen: