SP houdt controle op hulp bij het huishouden

Zwolle – Aanstaande maandag zal de SP in de gemeenteraad voorstellen om een vinger aan de pols te houden bij de hulp in het huishouden.  Door een groot personeelstekort in de thuiszorg in Zwolle krijgen mensen niet de zorg waar zij wel recht op hebben. De SP pleitte eerder al voor een verhoging van de tarieven. Deze oproep was tegen dovemansoren gericht, want een meerderheid van de Raad vond de maatregelen van de wethouder voldoende. Hij ging een dagje meepoetsen als publiciteitscampagne. De SP wil nu elke maand geïnformeerd worden over wat het dagje poetsen van de wethouder heeft opgeleverd. Totdat de problemen zijn opgelost.

SP-raadslid Gert van Maurik: ‘Zolang de tarieven in de thuiszorg niet worden verhoogd, zullen de problemen blijven bestaan. Echter, nu een meerderheid van de Raad vindt dat een dagje poetsen door de wethouder voldoende is om het personeelstekort bij de hulp in het huishouden op te lossen, wil de SP graag de concrete resultaten zien. Met een maandelijkse voortgangsrapportage kan inzichtelijk worden gemaakt of dit wel de juiste maatregel is.’

De SP is van mening dat de kern van de problemen in de thuiszorg ligt bij de marktwerking. Door de marktwerking in de thuiszorg willen zorginstellingen tegen een zo goedkoop mogelijk tarief de zorg aanbieden. Dat gaat onder andere ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van de hulp bij het huishouden. Dat leidt niet alleen tot een verslechtering voor de medewerkers, maar ook voor de cliënten. De cliënten krijgen immers niet de zorg die zij verdienen. Er moeten zo snel mogelijk structurele maatregelen komen in Zwolle.

MOTIE VREEMD AAN DE ORDE VAN DE DAG

Betreft : hulp bij het huishouden

De Raad van de gemeente Zwolle in vergadering bijeen op maandag 2 maart 2009.

Constaterende dat;

·        er een personeelstekort is ontstaan bij de hulp in het huishouden;

·        hierdoor mensen niet of niet op tijd de zorg krijgen, waar zij wel recht op hebben;

Van mening dat:

·        de problemen in het hulp bij het huishouden zo snel mogelijk moeten worden opgelost.

·        de raad een controlerende taak heeft en deze alleen naar behoren kan uitvoeren wanneer de raad beschikt over voldoende informatie.

Verzoekt het college:

·        de raad eens per maand te voorzien van een voortgangsrapportage over de resultaten van de werving van nieuw personeel voor de hulp in het huishouden.

En gaat over tot de orde van de dag;

 

Namens de SP fractie,

Gert van Maurik

 

 

Toelichting:

De wethouder heeft aangegeven dat de initiatieven voldoende zijn om het tekort aan personeel het hoofd te bieden. Verdere maatregelen zijn volgens hem niet nodig. De indieners van deze motie willen graag op de hoogte worden gehouden van de werving van nieuwe medewerkers bij de hulp in het huishouden.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Beste Gert
  Ik kan er geen spelt tussen krijgen!
  De stelling is perfect doordacht, ik sta er voor de volle 100% achter!
  Ik wens jullie met dit standpunt maandag in de raad (als ervaringsdeskundige m.b.t. dit onderwerp) heel veel sterkte toe.

  De zorg in algemeenheid is een ernstig en zeker toenemend probleem en dit vereist met het oog op de vergrijzing een vooruitziende blik.
  Zoals het nu gaat, durf ik te voorspellen dan het alleen maar meer problemen zal geven..

  SP: ga er voor!  ⚠️ Meld

 2. Vooral onderstaande zin is erg onduidelijk. Is het zo van papier van van Mourik overgenomen of is er hier een fout gemaakt.

  ”De wethouder heeft aangegeven dat de initiatieven voldoende zijn om het tekort aan personeel voldoende zijn”

  Kan iemand deze zin ontleden?
  =====================================================

  Aangepast, bedankt!


  ⚠️ Meld

 3. iemand die de wonderlijke wegen van ons subsidie regelingen kan bewandelen komt er achter dt er ook nog zoiets bestaat als een persoons gebonden budget.
  deze regeling is onder luid applaus verwelkomt door ook ondermeer de SP. dit houdt in dat particulieren doormiddel van en maandelijks berag (soms ettelijke duizenden euro’s!!!!!) deze vrij kunnen besteden aan onderandere hulp in de huishouding, opppas etc etc. de uren moeten echter wel naar waarheid worden verantwoord. zo kunnen bijvoorbeeld familie en vrienden worden ingeschoren tegen een financiele vergoeding.
  nou begrijp ik best dat men na de uitermate goed geslaagde bierweek nog een beetje rozig is, maar is hier aan gedacht?
  tevens ben ik geen voorstandervan het pbg. het werkt adminastratieve dwalingen en gesjoemel met uren in de hand.  ⚠️ Meld

 4. Als je een pgb hebt, heb je wel iemand nodig om de papieren rompslomp te doen. Degene die hulp verleent betaalt namelijk belasting. Van niet ingezette hulp gaan er veel op vakantie. Leve de zorg in Nederland.  ⚠️ Meld

 5. Is toch prima Pp? Waarom zouden familie of vrienden dit niet kunnen doen? Tenminste een regeling waarin we ons wat minder afhankelijk opstellen van bedrijven en organisaties. Dan maar af en toe een administratieve dwaling….


  ⚠️ Meld

 6. Is niet helemaal waar ghehe,

  je kunt de zorg gewoon inkopen bij de instelling waar je voor je pgb zorg van kreeg, alleen kun je de zorg nu naar je hand zetten. Dus als je op vakantie gaat of bij je kinderen logeert dan geef je door aan de instelling dat je er een week niet bent dan blijven de uren staan.

  Maar nogmaals je hebt wel iemand nodig die het voor je regelt, want dat kunnen zorgvragers dikwijls zelf niet.


  ⚠️ Meld

 7. je hoeft er geen crimineel voor te zijn om royaal te vergoeden. het is en blijft gemeenschapsgeld waar nagenoeg geen toezicht op is. men kan er mee doen laten wat ze willen. met andere woorden je werkt oplichterij zelfs bij fatsoenlijke mensen in de hand


  ⚠️ Meld

 8. Ik begrijp je punt wel Pp, maar dat hele gemeenschapsgeldgedoe vind ik momenteel wel zo’n grote grap…..laten we eerlijk zijn. Banken die altijd puur om de winst hebben gewerkt (leningen e.d.), ongeacht of iemand er door in de sores kwam of niet, worden nu ineens voor miljarden geholpen door datzelfde gemeenschapsgeld. Dat handjevol euro’s wat er in PGB zit, is dan maar een druppel op de gloeiende plaat lijkt me… 😉


  ⚠️ Meld

 9. dit gaat om honderden, zoniet duizenden euro’s per in aanmerking komend geval. een collega van Pp ontvangt 1400 euro in de maand en als hij op vrijdag avond met zijn licht verstandelijk gehandicapte zoon (hetgeen ik niemand toewens) op de bank een goeie film kijkt kan hij hiervoor oppas kosten in rekening brengen.


  ⚠️ Meld

 10. Hulp mag ook best goed betaalt worden Pp, al vind ik 1400 Euro voor een uur of 8 werk wel erg veel idd. Dat vind ik ook teveel geld voor een dure zakenjongen, maar ik vind dat de verdiensten tussen de sociale sector en de zakenwereld wel wat meer naar elkaar toegetrokken mogen worden. Ik heb liever dat mijn belastinggeld (hoewel voor latere zorg, studeer nog) naar de sociale sector gaat, ik vind dat mensen die voor de gemeenschap werken veel meer verdienen dan ze krijgen. Veel ongeschoolde arbeiders verdienen meer dan veel afgestudeerde hbo’ers in de sociale sector, dat vind ik ronduit belachelijk.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.