Afstuderen als striptekenaar kan in Zwolle

Zwolle – Mede op initiatief van de tekenaars van Fokke & Sukke en S1ngle start in september in Zwolle een afstudeerrichting tot striptekenaar. Dat meldde ArtEZ hogeschool voor de kunsten maandag.

Nederland kent momenteel geen voltijdopleiding tot striptekenaar op mbo- of hbo-niveau, stelt Wilhelm Weitkamp, directeur Art and Design van de kunstacademie. ”Strips werden voorheen in ons land als lagere cultuur gezien. Dat is aan het veranderen.” De afstudeerrichting wordt vanaf september onderdeel van de vierjarige hbo-studie in Zwolle.

”Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om informatie in stripvorm aan te bieden”, stelt Weitkamp. Zo is onder meer de uitleg over de nieuwe software van Google, Chrome, uitgelegd in stripvorm.

”Ook bij onderzoek waar bijvoorbeeld fotografie niet mogelijk is, kan de stripvorm een uitweg bieden.”

Hanco Kolk, tekenaar van onder meer S1ngle, wordt mogelijk gastdocent op de opleiding. ”We hadden al plannen voor een dergelijke afstudeerrichting maar zijn verzoek heeft dit met zeker een jaar versneld.”

Kolk en collega Jean Marie van Tol luidden vorig jaar al de noodklok over het beeldverhaal omdat cartoons maken bij nog geen enkele serieuze kunstopleiding te leren valt.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. en wat heb je er uiteindelijk aan??? helemaal geen f…. uhm niks dus…. het enige wat er hier weer gebeurt is het niveau en aanzicht van hbo opleidingen omlaag halen… Te debiel voor woorden dit soort dingen… Alsof je na het behalen van een je bachelor in striptekenen altijd een baan kan vinden :S


  ⚠️ Meld

 2. Alsof je met een bachelor recht dat wel kan sig. Volgens mij is een HBO striptekenen een manier om je talent uit te werken en tevens een test of je zodanig goed bent, dat je er je werk van kan maken.
  Daarnaast doe je in dergelijke opleidingen vaak een hoop contacten op waardoor je inderdaad gemakkelijker een baan/opdracht binnensleept.
  Zo belachelijk is het dus allemaal niet….

  En laten we eerlijk zijn; het niveau van HBO wordt absoluut niet omlaaggehaald, het niveau in veel opleidingen is te simpel voor woorden. HBO is gewoon niet een bijster hoogstaand onderwijsje….


  ⚠️ Meld

 3. k ik snap je sarcasme en ik weer idd dat hbo niet altijd een baan oplevert. Maar laten we het dan zo stellen dat de bachelor striptekenen er niet aan mee werkt om het hbo niveau terug op peil te brengen op een niveau waar we trots op kunnen zijn in vergelijking met de universities in scandinavie en de UK…


  ⚠️ Meld

 4. Misschien niet, misschien toch ook wel; Hangt er een beetje vanaf hoe de opleiding opgebouwd is en wat de eisen zijn. Ze zullen niet zomaar een erkende hbo-opleiding worden; daar zijn bepaalde criteria voor.
  Het kan me voorstellen dat niet alleen het tekenen wordt getoetst, maar ook de opbouw van teksten, verhaallijnen, werken met spanningsopbouw, management etc…..als het alleen gaat op het goed kunnen tekenen van een olijke guit, dan kan me het inderdaad niet goed voorstellen dat daar 4 jaar mee volgeboekt wordt….toch; wie ben ik, ik weet niet wat er allemaal bij komt kijken.
  Ik denk dat het niet zo is dat hbo naar beneden gehaald wordt, ik denk dat het vak van striptekenen hiermee de kans krijgt om zich te [professionaliseren 🙂


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.