Expositie Omtrek van Kemerink op Schiphorst

Zwolle – Het Stedelijk Museum Zwolle exposeert van 22 maart t/m 17 mei 2009 het bijzondere schilderij Omtrek. In het jaar dat Richard Kemerink op Schiphorst in Hengelo (Ov) geboren werd, zag ook het kunstwerk Merde d’artiste van Piero Manzoni het licht. Het werk bestaat uit de uitwerpselen van de Italiaan die, zo had de kunstenaar beschikt, hun gewicht in goud waard zouden zijn.

Omtrek is in verschillende opzichten een ambitieus schilderij. Het eerste dat opvalt, zijn de afmetingen. Het schilderij strekt zich 14 meter uit, over 10 panelen. Dit werk wil meer zijn dan zomaar een schilderij binnen een oeuvre. Richard Kemerink op Schiphorst probeert in Omtrek zijn ervaringen met de schilderkunst samen te ballen in één allesomvattend werk. Samenballen opgevat als opsomming en als het opmaken van de balans, maar ook als afrekening. Omtrek kan worden gekwalificeerd als ‘magnum opus’. Kemerink op Schiphorst schilderde er 7 jaar op door in zijn streven naar tijdloosheid, en ook in ruimtelijk opzicht lijkt het werk de eindigheid te willen omzeilen: de panelen kunnen in een cirkel worden opgesteld, zó dat er een oneindige voorstelling ontstaat.

In het Stedelijk Museum Zwolle kiest de kunstenaar voor een presentatie aan de wand op de bovenste verdieping. Naast magnum opus is er sprake van een historiestuk, want het schilderij is beladen met geschiedenis. Grote geschiedenis, zoals in de afgebeelde verwijzingen, stoffelijke geschiedenis in de vorm van schilderingen en overschilderingen, en kleine geschiedenis zoals die gekleurd wordt door persoonlijke inzichten, schildershumeur en bruikbare ingevingen van derden.

Toen hij op de kunstacademie van Manzoni’s werk hoorde beleefde Kemerink op Schiphorst zijn eerste schildercrisis. Er zouden er meer volgen. De crisis werd permanent toen hij begreep dat de kunstcanon van de 20e eeuw allang geschreven was, terwijl de eeuw nog 15 jaar duren moest. Er waren twee opties; omzien naar ander werk, of doorgaan als crisiskunstenaar.
Het werd het laatste: Kemerink op Schiphorst ging voortaan al schilderend de crisis te lijf. In het Stedelijk Museum Zwolle is nu Omtrek te zien, de geschilderde weerslag van deze beslissing.

Bij de tentoonstelling Omtrek verschijnt een fraai vormgegeven uitgave van DEBOKOFHETLOKET van Eva Blaak. Naast een hoogwaardige reproductie van het tienluik Omtrek bevat de uitgave een voorpublicatie uit De Omtrek, de roman waaraan Kemerink op Schiphorst momenteel werkt.

Artikel delen: