Zwolle viert 600 jaar Sassenpoort

Zwolle – De Sassenpoort is een herkenbaar monument voor de stad Zwolle. In 2009 wordt gevierd dat de Sassenpoort 600 jaar bestaat met een feestjaar boordevol activiteiten. Woensdagmiddag werd de promotiecampagne officieel afgetrapt door wethouder Janco Cnossen.

Er is speciaal voor dit jubileumjaar van de Sassenpoort een logo ontwikkeld, dat woensdagmiddag ook onthuld werd door de wethouder. Het logo wordt het hele jaar zichtbaar in de communicatie. Naast de onthulling las stadsdichter Lenze Bouwers een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt ‘Sassenpoortgedicht’ voor. Cnossen kondigde aan dat ook de binnenkant van de poort een opknapbeurt krijgt. Vooral het vele verkeer door de poort heeft zijn sporen achtergelaten. Cnossen: “De poort in nu al mooi, maar hij wordt nog mooier”. Het verkeer zal vanaf dit voorjaar niet meer door de poort mogen rijden. De Sassenpoort wordt, om verdere beschadigingen tegen te gaan, daarvoor afgesloten. Leden van de Levende Stadsgeschiedenis staken het aanwezige kanon af ten teken van het 600-jarig bestaan van de prachtige Zwolse stadspoort.


Samen met stadsomroeper Peter Vader onthult wethouder Cnossen het nieuwe logo…


Stadsdichter Lenze Bouwers (links) draagt zijn Sassenpoortgedicht voor…

 

Algemeen
De Sassenpoort in de stadsmuur van Zwolle is een stadspoort die werd gebouwd eind van de 14de en begin van de 15e eeuw als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. De architect is onbekend. Voor de bouw is veel natuursteen gebruikt, met name trachiet en tufsteen. De Sassenpoort behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Geschiedenis
De hanzestad Zwolle was begin 15e eeuw in haar bloeitijd als handelsstad. In 1407 werd Zwolle als volwaardig lid van het machtige stedenverbond van de Noordduitse Hanze toegelaten. De grote omvang van deze stadspoort stond voor de rijkdom van Zwolle in die periode.

In 1893 schonk de gemeente Zwolle de Sassenpoort aan het Rijk, om er het rijksarchief in onder te brengen.

Kenmerken
Tussen 1894 en 1897 werd de poort gerestaureerd en werden dakkapellen en een neogotisch spits klokkentorentje aangebracht. Hiervoor werd het 18e eeuwse klokkentorentje afgebroken. Tussen de hoektorens bevindt zich een mezekouw. Vanuit gaten in de vloer van deze uitbouw kon kokende pek over eventuele binnendringende vijanden worden gegoten.

Activiteiten:

Toekomst
Het gebouw staat in de top honderd van monumenten met primair erfgoedfunctie. De Rijksgebouwendienst classifeert de poort in “categorie I”. Deze categorie bevat de monumenten van buitengewoon (inter)nationaal cultuurhistorisch belang.

Trivia
In 2006 bracht TPG Post een postzegel uit in de serie Mooi Nederland met daarop een afbeelding van de poort.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)