SP presenteert banenplan publieke sector

Zwolle –  De SP in Zwolle heeft vandaag een banenplan voor de publieke sector gepresenteerd. De economische crisis zorgt voor grote vraaguitval in verschillende sectoren en voor het verlies van banen. De SP vindt dat we mensen in Zwolle perspectief moeten bieden. Een perspectief op inkomen, maar ook op een baan. Nu het bedrijfsleven met krimp heeft te maken, wordt het hoog tijd om de publieke sectoren als zorg, onderwijs en veiligheid in ere te herstellen. Het banenplan voor de publieke sector stelt voor om op iedere school de conciërge in ere te herstellen. Ook wil de SP jongerenwerkers inzetten in elke wijk, nu blijkt dat vele jongeren de rekening van deze crisis gaan betalen met jeugdwerkeloosheid. 

SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Naast investeringen in de woningbouw en de economie heeft Zwolle ook maatschappelijke peper en zout nodig. Stevige politieke keuzes die leiden tot de opbouw in plaats van de afbraak van voorzieningen. Dat kan alleen met een sterke publieke sector en door het creëren van werk met een maatschappelijke relevantie. Dat levert ons niet alleen banen op, maar het is ook goed voor de solidariteit en de sociale samenhang in Zwolle.’

Het banenplan van de SP stelt verder voor om ‘ouderenwerkers’ aan te stellen, die de zorg en ondersteuning bieden aan oudere mensen in de buurt. De crisis is een kans om de bezuinigingsmarathon in de zorg te stoppen en te investeren in extra zorg en persoonlijke aandacht voor ouderen. Bijvoorbeeld de wegbezuinigde boodschappenhulp.  Ook wil de SP extra opvangplaatsen creëren in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzalen. Het is een kans om de tekorten aan opvangplaatsen in Zwolle op te lossen en het levert banen op.

Tot slot zet de SP in op een grote opknapbeurt voor de hele stad. Het zorgt voor een schonere, veilige en groenere stad, maar het levert ook banen op. Te denken valt aan het opknappen van speelplekken voor kinderen, verwijderen van begroeiing, herstel van de stoepen, onderhoud aan wegen en trapveldjes en het verwijderen van graffiti. Het levert snel (tijdelijke) werkgelegenheid op en het zorgt voor leefbare wijken en buurten. 

Om banen te creëren is geld nodig. Nu er onlangs 1,5 miljoen is geïnvesteerd in de woningbouw, wordt het nu tijd om geld uit te trekken voor de menselijke kant van de crisis. Zwolle moet hier op een creatieve manier mee omgaan en alle mogelijke reservepotjes aanspreken. 

Artikel delen:
Reacties 10
 1. de publieke sectoren worden voor het overgrote gedeelte gesubsidieerd door de overheid. de belastingbetaler moet hier dus voor opdraaien. met dit naar alle waarschijnlijkheid aan de tapkast geboren idee zal Pp aanzielijk meer moeten afdragen in deze barry tijden.
  Ik zeg: niet doen.


  ⚠️ Meld

 2. willem lucht heeft vandaag op het LWL-forum aangekondigd met plannen te komen om nederland uit de recessie te halen, ben benieuwd! deze politieke duizendpoot schijnt een geniaal plan te hebben uitgedokterd waar den haag mee aan de haal zal gaan volgens zijn volgelingen.


  ⚠️ Meld

 3. ik lees net in een ander stukje dat de gemeente Stefan Alberts heeft ingeschoren om juist het straatbeeld van onze schone stad te verzieken met allerlei grafitti!! dit strookt dus totaal niet met de plannen van de sp. hebben de partijen onderling geen contact over deze kwestie? als we op deze manier door blijven gaan met het langs elkaar heen kijken schept dit enkel en alleen duurbetaalde overheidsbanen.


  ⚠️ Meld

 4. Verdieping, je doet je naam overigens geen eer aan. Als je je werkelijk had verdiept in het werk van Stefan, dan wist je dat de insteek nogal anders is dan verzieken. Overigens ‘schone stad’? Een schone stad bestaat niet, want een stad in de huidige economie is slechts vervuilend….Ik denk dat jouw eventuele auto en ons consumeergedrag verziekender is dan de spuitbus van Stefan, dus niet zo hypocriet graag….


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.