FC Zwolle heeft primeur met Playing for Success

Zwolle – Als eerste betaald voetbalorganisatie in Nederland beschikt FC Zwolle in haar nieuwe stadion over een Playing for Success leercentrum. Playing for Success is een succesvol leerconcept dat door onderwijsadviesbureau KPC Groep vanuit Engeland naar Nederland is gehaald.

Doelstelling is het wegwerken van leerachterstanden bij kinderen tussen 9 en 14 jaar. Het nieuwe leercentrum biedt jaarlijks plaats aan 500 kinderen die een programma van 10 weken volgen. Naast FC Zwolle zijn bij het leercentrum ook ROC Landstede, Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio, Catent, de Stichting Christelijk Primair Onderwijs Vivente en SportService Zwolle betrokken. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de gemeente Zwolle en het Hervormd Weeshuis.

‘De eerste resultaten zijn veelbelovend’, zegt centrummanager Loek de Winter. ‘Playing for Success laat kinderen ervaren dat ze wel degelijk kunnen leren. Maar ook dat leren zinvol is én leuk kan zijn. Wij noemen dat ‘Leren met een WOW-factor’. De inhaalslag die ze hier maken, heeft grote effecten op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het lesprogramma bestaat uit activiteiten die aan het stadion en het voetbal zijn gerelateerd en bijdragen aan de taal- en rekenontwikkeling en de computervaardigheden van leerlingen. Denk aan het maken van een wedstrijdverslag of het berekenen van toeschouwersaantallen.’ 

Uit onderzoek dat in Engeland is uitgevoerd blijkt dat leerlingen die tien weken lang één middag per week het programma volgen één tot anderhalf jaar leerachterstand kunnen inlopen. ‘Dat zijn unieke resultaten’, vindt projectmanager Pieter Jansen van KPC Groep. ‘Maar die bieden geen garantie voor de toekomst. Met het oog op de introductie van Playing for Success bij alle betaald voetbalorganisaties in Nederland zullen de resultaten in Zwolle dan ook zorgvuldig worden gemonitored.’

Artikel delen:
Reacties 16
 1. er zit maar een paar man 1x per 14 dagen in een stadion dat opgehoest is met geld van de burger, waarom krijgt fc zwolle dan toch zoveel media-aandacht?


  ⚠️ Meld

 2. ja denk het ook 😉

  joop hoe laat verwacht je ons???
  na de wedstrijd neem ik aan ,, denk ook dat er wat mensen gelijk door lopen na de stilletocht

  😀


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.