Cecillia, Joanah en Netsai - Foto: Amnesty International
Cecillia, Joanah en Netsai
Foto: Amnesty International

Write for Rights Zwolle

Zwolle – Amnesty International organiseert voor de tiende keer de grootste schrijfactie ter wereld. Rond de Internationale Dag van de Rechten van de Mens komt Amnesty in actie voor mensen die groot onrecht wordt aangedaan. Zij staan symbool voor vele anderen in hun land.

Burgemeester Peter Snijder zal deze tiende editie van Write for Rights Zwolle op 10 december om tien uur openen in Stadkamer Centrum. Deze landelijke actie zorgt ervoor dat honderdduizenden brieven naar autoriteiten gestuurd worden om hen te vragen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. Tijdens het evenement Write for Rights Zwolle zullen er muzikanten en dichters aanwezig zijn. Ook zijn er kinderactiviteiten.

Het evenement wordt ieder jaar druk bezocht en de gezellige huiskamersfeer is laagdrempelig. Amnesty: “Het is van groot belang om mensen te steunen die door het uiten van hun mening of geaardheid in de gevangenis belanden. Hieronder staat een van de tien casussen voor wie we schijven: Cecillia, Joanah en Netsai uit Zimbabwe.”

“In 2020 namen Cecillia, Joanah en Netsai deel aan een demonstratie tegen de regering. Ze werden gearresteerd, met een zak over hun hoofd in een auto geduwd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. In het ziekenhuis mochten ze niet met journalisten praten. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen ook nog eens aangeklaagd. Ze zouden de beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen. Op dit moment loopt de rechtszaak tegen hen nog. Als ze worden veroordeeld riskeren ze een jarenlange gevangenisstraf.” Amnesty International vraagt om de aanklachten in te trekken.

Amnesty Zwolle organiseert deze actie op:
9 december van 10.00 tot 16.00 uur in het cultuurhuis in Stadshagen
10 december van 10.00 tot 17.00 uur in Stadkamer Centrum

Kun je niet komen? Geen probleem, van tevoren kun je een schrijfpakketje aanvragen. Mail hiervoor naar amnesty.zwolle@gmail.com

Artikel delen: