Renate Apperloo - Foto: Juri Hiensch
Renate Apperloo
Foto: Juri Hiensch

HanzeOrkest Zwolle brengt romantische wereld van Brahms en Elgar

Zwolle – Het HanzeOrkest geeft op 13 november een najaarsconcert in de Zwolse Plantagekerk. Het symfonieorkest uit Zwolle brengt de derde symfonie van Johannes Brahms en het celloconcert van Edward Elgar.

Na achtereenvolgens een avontuurlijk theaterproject, een groots Frans programma en een weergaloos concert met toppianist Wibi Soerjadi duikt het orkest opnieuw in de romantische wereld van Johannes Brahms. Het orkest verdiepte zich al eerder in de speelstijl uit de romantische periode, toen het met de vermaarde Joan Berkhemer werkte aan Brahms’ vioolconcert. Dit najaar staat de geliefde derde symfonie van de componist op de lessenaar.

De première van symfonie 3 vond plaats op in december 1883, zes jaar na de voltooiing van Brahms’ tweede symfonie. De componist had verre van stilgezeten in de tussenliggende jaren toen hij onder andere genoemde vioolconcert componeerde, maar raakte geïnspireerd om opnieuw een symfonie te schrijven toen hij de zomer doorbracht langs de Rijn, in Wiesbaden.

Het werk opent met de akkoorden F-Ab-F, een verwijzing naar Brahms’ levensmotto Frei Aber Froh (vrij, maar vrolijk). Hij gebruikte deze opeenvolging in veel van zijn composities, zo ook in zijn derde symfonie, waarvan het derde deel waarschijnlijk het bekendste is door het vele gebruik ervan in films en televisieseries.

Edward Elgar was een van de eerste componisten die de grammofoonplaat, uitgevonden in de late negentiende eeuw, serieus nam. Een groot geschenk, want daardoor zijn er nog altijd opnames die door hemzelf zijn gedirigeerd. Ook zijn laatst bekende werk, het celloconcert in e-mineur werd op de geluidsdrager vastgelegd. Een grote bron van inspiratie voor het orkest, en dirigent Frank Adams, die de eer hebben om samen te werken met soliste Renate Apperloo.

Deze jonge celliste woont op dit moment in Duitsland, waar ze haar masteropleiding cello volgt aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Eerder studeerde ze aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mick Stirling. Uit interesse voor de barok- en authentieke uitvoeringspraktijk studeerde ze ook barokcello bij Viola de Hoog aan hetzelfde instituut. Al meerdere malen was Renate Apperloo te horen bij verschillende radio- en televisieprogramma’s zoals Podium Witteman en AVROTROS Spiegelzaal.

Renate Apperloo en het HanzeOrkest laten van zich horen op zondag 13 november om 15.00 uur in de Plantagekerk te Zwolle. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.hanzeorkest.nl

Artikel delen: