Vrijspraak directeur gevangenis Zwolle

Zwolle – De directeur van de gevangenis in Zwolle is door de rechtbank in die stad vrijgesproken van de aanklacht dood door schuld, na het overlijden van een gevangene in een isoleercel. Deze man overleed aan een verdraaiing van de dunne darm. Hij had herhaaldelijk gevraagd om een dokter, maar medische verzorging werd hem onthouden.

De officier van justitie had een taakstraf van 240 uur geëist omdat de man in hulpeloze toestand was achtergelaten in de cel. De rechtbank oordeelde dat de directeur weliswaar verzuimd heeft een dokter te bellen voor de gevangene die klaagde over buikpijn, maar dat hij niet hoofdelijk verantwoordelijk is voor het cameratoezicht in de cel. Bovendien was de man nog aanspreekbaar toen de directeur hem het laatst sprak.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Natuurlijk had dit nooit mogen gebeuren, maar achteraf is het makkelijk praten.
  Het schijnt dat er veel gevangenen zijn die om de haverklap om een dokter ‘zeuren’ om zo aandacht te krijgen, er even uit te komen of een ontsnappingspoging te doen. Als je dit 99x hebt meegemaakt, kan ik me voorstellen dat je de 100e x ook denkt dat het wel weer zoiets zal zijn en het niet serieus neemt.
  Neemt niet weg dat het een vreselijk treurige zaak is, waarin duidelijk verkeerd is gehandeld.
  Maar ik kan me voorstellen dat er een verkeerde inschatting is gemaakt en de gevangene niet bewust aan zijn lot is overgelaten.



  ⚠️ Meld

 2. Je mag hopen dat niet alleen het personeel maar ook mede-gevangenen een les hebben geleerd en niet meer onnodig om een dokter ‘zeuren’, zodat ze in het vervolg serieus worden genomen als ze medische hulp vragen.
  Maar ja, deze groep staat in het algemeen niet bekend om hun goed ontwikkelde gewetensfunctie…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.