Politie brengt dronken jongeren naar huis

Zwolle – De politie IJsselland gaat in een groot deel van de regio ’taxi spelen’ voor dronken jongeren die overlast veroorzaken. Zatte tieners die luidruchtig over straat zwalken of vernielingen aanrichten, worden naar huis gebracht door een agent en afgeleverd bij hun ouders. Ze moeten vervolgens wel verplicht samen met hun ouders een cursus tegen alcoholmisbruik volgen.

In Deventer, dat ook onder de regiopolitie IJsselland valt, werd het thuisbrengen vorig jaar juist afgeschaft. Agenten waren het zat om als taxichauffeur op te treden, terwijl de mankracht elders in de stad hard nodig was. Als de ouders van de jonge raddraaiers niet thuis waren, moesten de dienders bovendien onverrichter zaken terug naar het bureau. Ondanks deze slechte ervaringen wordt het project in april ingevoerd in andere delen van de regio, zoals de Kop van Overijssel. Het gaat om zatte jongeren van twaalf tot achttien jaar die over de schreef gaan. “Uiteraard proberen we eerst de ouders te bellen en te vragen of ze hun kind kunnen ophalen, maar lukt dat niet, dan brengen wij ze naar huis”, aldus een politiezegsvrouw.

Korte ritjes

Zij denkt dat het project in deze regio beter aanslaat dan in Deventer. “Er is minder ruimte op het politiebureau in bijvoorbeeld Staphorst, dus we kunnen niet iedereen naar het bureau brengen”, zegt ze. “Daarnaast is het in deze uitgaansgebieden vaak iets rustiger dan in Deventer, dus dan is er meer tijd.” Er zijn wel grenzen aan het thuisbrengen; een stapper uit Tilburg wordt niet naar Brabant gebracht. “We doen alleen korte ritjes.”

Jongeren moeten niet denken dat het om een service gaat, benadrukt de zegsvrouw. “Je bent daarna verplicht een cursus te volgen over alcoholmisbruik. En dat doe je samen met je ouders.”

Bron: Telegraaf

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Strak plan, ben je als ouders (zal wel ouder moeten staan maar dan nog) ook mooi klaar mee. :'(

  Moeten die cursussen natuurlijk wel een beetje effect hebben, want die betalen wij met elkaar.


  ⚠️ Meld

 2. shit ben net te oud voor deze service.. was mijn belasting geld toch nog ergens goed voor geweest.. hmmm toch maar weer een duur ritje taxi nemen dan


  ⚠️ Meld

 3. Prima dat die pubers verplicht op cursus moeten en ook prima dat die ouders een cursus aangeboden krijgen. Maar ik vind niet dat die ouders verplicht moeten worden.
  Natuurlijk hebben ouders een belangrijke invloed op kinderen, maar het is niet zo dat je er als ouder altijd wat aan kan doen als je kind bijv. dronken rond zwalkt.
  Je kunt een puber nou eenmaal niet aan een touwtje thuis vasthouden en als hij/zij weg is heb je niet altijd invloed op zijn/haar gedrag.
  Tegenwoordig heerst er echter zo’n ‘Rouvoet-tuttelsfeertje’ waarin ouders voor alles verantwoordelijk gehouden worden en opvoedcursussen MOETEN volgen.


  ⚠️ Meld

 4. Tja, zolang er nog mensen zijn die zeggen dat pubers niet op het matje geroepen kunnen worden zoals hier vlak boven… >:( … zal het dus nodig zijn te betuttelen.
  Ik vind dit een prima actie en ik vind dus ook w?l dat de cursus verplicht gesteld moet worden. Zeker als ouders beweren hun kind niet in de hand te kunnen houden en dus zeggen niets aan de situatie te kunnen doen. Wie weet helpt het deze ouders dan juist wel?
  Want natuurlijk kan je als ouder je kind verplichten thuis te blijven als het een raddraaier is, maar dat is juist voor deze ouders het probleem: op je strepen staan.
  Ik moest dit soort acties thuis vroeger eens proberen… Dan kon ik wel een hartig woord van mijn ouders verwachten hoor! Of heet dat ook betutteling tegenwoordig? >:(


  ⚠️ Meld

 5. @Marrianne maar het lijkt erop dat ouders ongeacht hun reactie of opvoedingsmethode op cursus moeten omdat hun kind iets heeft gedaan. Dus ook die ouders die wel op hun strepen staan of een ‘hartig woord’ met hun kind spreken. Van de verplichting (en jouw reactie) lijkt de suggestie uit te gaan dat ouders van wie een kind zat over straat zwalkt het DUS altijd niet goed doen…
  En bij ouders die totaal niet gemotiveerd zijn of de opvoeding helemaal niet aan kunnen zal zo’n cursus waarschijnlijk ook niet tot een grote verandering leiden – daar is meer voor nodig.
  Maar wat me het meest tegen staat is dat er enerzijds steeds meer geluiden opgaan om ouders verplicht op opvoedcursussen te sturen, terwijl anderzijds ouders die vrijwillig hulp zoeken nog steeds met vreselijk lange wachtlijsten te maken krijgen.
  Ik werk zelf in de hulpverlening: 2 jaar geleden verwees ik ouders met ernstige problemen met hun toen 5 jarig kind naar jeugdzorg. Ik heb persoonlijk met jeugdzorg gebeld en in de verwijsbrief de ernst vd problemen goed weergegeven, maar deze mensen hebben toch 12 maanden (!) op hulp moeten wachten.
  1 jaar wachttijd voor een kind van nog maar 5 dat is toch vreselijk? Moet je zien hoeveel extra ‘schade’ daardoor ontstaat!
  Maar goed, als dit kind later in z’n puberteit ontspoort dan mogen de ouders vast alsnog met grote spoed verplicht op opvoedcursus…


  ⚠️ Meld

 6. Natuurlijk hebben ouders een belangrijke invloed op kinderen, maar het is niet zo dat je er als ouder altijd wat aan kan doen als je kind bijv. dronken rond zwalkt.

  Je kunt er misschien niet altijd wat aan doen…maar tot dat die pubers meerderjarig zijn ben je er wél verantwoordelijk voor!


  ⚠️ Meld

 7. Zatte tieners die luidruchtig over straat zwalken of vernielingen aanrichten, worden naar huis gebracht door een agent en afgeleverd bij hun ouders. Ze moeten vervolgens wel verplicht samen met hun ouders een cursus tegen alcoholmisbruik volgen.
  -> Tieners die vernielingen plegen mogen wat mij betreft direct aangepakt worden en zelf opdraaien voor de schade!
  Wat betreft de ‘zatte tieners die luidruchtig over straat zwalken’ – daar houd ik ook niet zo van, maar om daar nou gelijk zo’n punt van te maken…
  Een groot deel vd pubers heeft wel eens luidruchtig dronken over straat gezwalkt (gewetensvraag: wie van de webloglezers heeft dat als puber ooit gedaan?) en het merendeel eindigt gelukkig nog steeds gewoon als ‘brave burger’.
  Tegenwoordig hoor je ook verhalen van pubers die rond oud en nieuw een dag te vroeg vuurwerk af steken en dan naar Bureau Halt moeten.
  Ik vind dat er in dit soort gevallen inderdaad sprake is van betutteling en onnodige criminalisering.
  Populistisch gezegd: laat ze echte boeven gaan vangen!
  En ik vind het erg dat er zoveel geld aan dit soort dingen wordt uitgegeven terwijl de Jeugdzorg in Nederland (voor jongeren en ouders die het ECHT nodig hebben) helaas nog steeds veel te wensen over laat!  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.