Omroep Zwolle stevent af op faillissement

Zwolle – De lokale Omroep Zwolle stevent af op een faillissement. Dat zegt voorzitter Rob Hulsebos vrijdagavond tegenover Weblog Zwolle. Hulsebos is al enige maanden voorzitter van de lokale omroep met 106 vrijwilligers en een aantal betaalde krachten, en wilde in die tijd met een nieuw bestuur een aantal verbeteringen doorvoeren. Nu zijn betaalde medewerkers er de brui aan geven kan de tv-tak van de omroep geen continuïteit bieden en kan het de gewenste subsidie wel vergeten.

Drie medewerkers hebben zich de laatste tijd ziek gemeld en één medewerker is geschorst. Een medewerker van Omroep Zwolle laat weten dat die medewerkers tegen de vernieuwingsdrang van het bestuur zijn. Ze hebben daarop de media en enkele raadsleden geïnformeerd om hun zegje te kunnen doen. Hulsebos is niet blij met deze gang van zaken. Hij wil de Omroep op vrijwillige basis vooruit helpen, “maar de drie snijden zichzelf nu in de vingers. Als de zaak failliet gaat hebben ze geen werk meer”. Hulsebos vindt dat de drie betaalde krachten niet de kwaliteit kunnen bieden die nodig is om het beoogde niveau omhoog te brengen. De voorzitter zegt, dat de medewerkers hem hebben bevestigd dat ze niet het gevraagde kwaliteitsniveau kunnen bieden. Hulsebos hoopt maandag de verantwoordelijke wethouder ervan te overtuigen dat het zinvol is om Omroep Zwolle de subsidie te gunnen. Maandagavond zal die beslissing tijdens een besloten bijeenkomst bevestigd moeten worden. Wethouder Kenkhuis informeert dan de raad over de situatie bij de Omroep. Omroep Zwolle vraagt om 150.000 euro subsidie om meer kwaliteit te gaan leveren en een aantal eerder gemaakte schulden (o.a. Belastingdienst en Landstede) weg te werken. Indien Omroep Zwolle de subsidie binnenhaalt kan de omroep weer vooruit. “Maar dan zonder de drie”, aldus Hulsebos.

Een betrouwbare bron binnen Omroep Zwolle meldt verder dat sinds het vertrek van partner Landstede het bergafwaarts is gegaan met Omroep Zwolle. Onderwijsorganisatie Landstede was jarenlang een partner van Omroep Zwolle. Het investeerde bij de start van TV Zwolle in diverse verbouwingen van een eigen studio en apparatuur, totdat de studio van Omroep Zwolle in het bedrijfspand van Remote IT van eigenaar Hulsebos werd ondergebracht. Coby Zandbergen van Landstede betreurt nog steeds deze ontwikkeling. “We hadden een samenwerking met onze opleidingen video en media en zorgden verder voor ondersteuning naar de Omroep toe. Toen Omroep Zwolle ook andere onderwijscentra bij de productie wilde betrekken en ging verhuizen hebben wij ons teruggetrokken”. Zandbergen zegt dat Landstedestudenten nog enige tijd daarna betrokken zijn geweest bij de samenstelling van het journaal, maar dat het vanaf de zomer van 2008 ophield. “We hebben veel geïnvesteerd in Omroep Zwolle, en dat is nu jammer”. Hulsebos beaamt de gang van zaken, en zegt dat het een lastig proces is geweest, maar dat er nu goede afspraken met Landstede zijn. Hulsebos vindt niet dat Landstede de oorzaak van de ontstane situatie van de omroep is. Hij bestrijdt ook het argument van de medewerkers van Omroep Zwolle dat hij personeel voor zijn eigen bedrijf gebruikt. “Niemand maakt bijvoorbeeld filmpjes voor mij. Ik heb eigen stagiaires van Deltion. Het klopt niet.”

Raadslid en fractievoorzitter John van Boven van de ChristenUnie is zeer begaan met Omroep Zwolle. Het liefst zou hij een doorstart zien. Maandag hoort hij tijdens de besloten bijeenkomst van het college wat zij vinden van de financiële situatie bij de omroep. “Ik vind dat Omroep Zwolle een goede kans verdient”, zegt Van Boven vrijdagavond. Hij is benieuwd hoe het college nu over de omroep denkt. De leider van de CU is ook benaderd geweest door een medewerker van de omroep, maar heeft deze te kennen gegeven dat hij als raadslid geen oordeel kan vellen over de bedrijfsvoering van de omroep. Ook vertelde hij de medewerker dat het informeren van raadsleden geen beter beeld over de omroep oplevert. Van Boven heeft de laatste maanden een aantal keren als brug tussen de media en de politiek gediend. Hij adviseerde o.a. in de regio partners te gaan zoeken. Dat lijkt bij de omroep gezien de huidige situatie niet gelukt te zijn.

Artikel delen:
Reacties 42
 1. Lees nu pas dat John al met de kwaliteit bezig is/was. Maar ik vind persoonlijk dat overall een kwaliteitsinjectie op zijn plaats is.

  Bedoel wat is (volgens de Omroep zelf) de top 3 beste programma’s Radio en TV? Hoe kan het dat zo weinig Zwollenaren van het reilen en zeilen van de Omroep op de hoogte is?


  ⚠️ Meld

 2. Ik denk persoonlijk dat dit een zeer goede gang van zaken is: ik heb mij vele malen afgevraagd waarom een omroep honderdduizenden euro’s per jaar van ons geld nodig heeft. Ik hoop dat de politiek zich deze keer niet laat misleiden door de toezeggingen van de omroep, maar zich wel realiseert dat het allemaal betaald wordt van het belastinggeld van de burgers, welke eigenlijk niets gevraagd wordt. Ik ken persoonlijk diverse omroepen van buurgemeentes, welke per jaar tussen de 2100 en 7800 euro subsidie krijgen. Hiervan betalen deze omroepen de huur, vaste lasten enzovoort. Door met een goed vrijwilligersteam te werken blijft iedereen gemotiveerd en stijgen de prestaties en daarmee de kwaliteit.
  Deze stichtingen brengen zowel radio als semi-professionele televisie. Dit wordt door middel van reclame en donateursacties keurig gefinancieerd. Op die manier bestaan buuromroepen al tientallen jaren, met enkel een paar duizend euro subsidie per jaar.
  Ik hoop, dat deze feiten de politiek aan het denken zetten. Geld is maar 1 keer uit te geven, en wanneer dit jaar op jaar in een bodemloze put verdwijnt, dan vind ik dit niet kunnen tegenover de mensen die het uiteindelijk betalen: de inwoners van de gemeente Zwolle. Onverantwoordelijk zelfs.
  Ik denk dat het goed is, dat er een andere partij op gaat staan om de touwtjes in handen te nemen. Ik hoop dat die partij dan eindelijk kan laten zien, dat met een bedrag van bijvoorbeeld 7000 euro een omroep gemakkelijk te runnen valt. En… in een stad zijn gemakkelijker sponsoren te vinden en zijn er meer luisteraars, dus ook gemakkelijker donateurs te vinden. Dit moet (afgaande op enkele van onze buren) dus te realiseren zijn.
  Aan de politiek vraag ik bij deze, om naar ons burgers te luisteren en de ogen te openen: maximum 7000 euro subsidie per jaar lijkt mij meer dan redelijk!


  ⚠️ Meld

 3. Goed verhaal Hans. En om de politiek te laten zien hoe het met 7000 Euro kan, kun jij ze dus wel 1 of meerdere adresjes geven om eens te kijken/informeren?


  ⚠️ Meld

 4. Goed verhaal Hans. En om de politiek te laten zien hoe het met 7000 Euro kan, kun jij ze dus wel 1 of meerdere adresjes geven om eens te kijken/informeren?

  Jazeker! Mits deze adresjes daarmee akkoord gaan is dit geen enkel probleem! 😉


  ⚠️ Meld

 5. Het zou jammer zijn als omroep Zwolle zou verdwijnen en vooral Harry ten Klooster natuurlijk, want die heeft veel betrokkenheid bij alles wat in de stad plaats vindt….(en nee, ik ben geen familie van hem hahaha…)


  ⚠️ Meld

 6. Opheffen die boel!
  Zwolle heeft geen behoefte aan een derderangs omroepje. Wie kijkt nu naar al die onzin die ze uitzenden? Bejaardentelevisie toch?
  Direct opheffen die boel. Kost de inwoners van Zwolle alleen maar geld in deze crisistijd.  ⚠️ Meld

 7. Nou ik zou omroep Zwolle absoluut niet missen want het nieuws loopt dagen achter en de kwaliteit van items zijn nu ook niet om over naar huis te schrijven. Geef het geld maar aan weblog Zwolle.
  😀


  ⚠️ Meld

 8. Ik kijk het liefst naar de sport- en nieuwsuizendingen.

  Een programma zoals zorg in beeld wat ze ook al jaren lang hebben uitgezonden daar zit ik niet op te wachten.

  Daarnaast TTpag 775  ⚠️ Meld

 9. Als het gaat om kwaliteit: ik vind het best dat de boel plat gaat. Ik kijk inmiddels al jaren niet meer naar de zender op TV. De reden is simpel: ze lopen gewoon hopeloos ver achter het nieuws aan. ‘Nieuws’ van 2 dagen oud is geen uitzondering.

  ‘Vroegâh’ keek ik wel vaak naar de kabelkrant maar dat heeft geen zin meer als ze alleen verouderd nieuws laten zien.

  Zeker als het bakken van ons gemeenschapsgeld kost, mag van mij de stekker eruit.


  ⚠️ Meld

 10. dat hele tv Zwolle is een lachertje. zeer oud nieuws. en domme programma`s.
  geen enkel plus puntje

  kost veel geld.

  het zal nooit at 5 worden

  😀 😀


  ⚠️ Meld

 11. Omroep Zwolle is gewoon “geen vlees en geen vis”
  Overigens alle lof voor de vrijwillige radio presentatoren.
  Die zijn gemotiveerd. Verder is het nieuws op de kabelkrant een achtergebleven gebied…  ⚠️ Meld

 12. Het gaat volgens mij hoofdzakelijk om TV Zwolle wat veelgeld verslonden heeft. Doek TV Zwolle op en ga door met de kabelkrant en internet zoals dat in alle gemeenten gaat met vrijwilligers en een bescheiden subsidie.


  ⚠️ Meld

 13. Rob Hulzebos is een praatjesmaker, en zijn expertise betreft hetzelfde gehalte als dat van een uienboer.

  Over de noodzaak van een omroep heb ik geen mening. Over de kwaliteit zeg ik ook niets, omdat ik weet dat de werknemers van de omroep altijd keihard hebben gewerkt, en dit enkel te wijten is aan een tekort van de juiste krachten.

  Maar wat betreft het geld waar wij allen net zo hard voor hebben gewerkt, laat dit alstublieft niet in handen komen van de heer Hulzebos!

  De omroep heeft betere tijden gekend zonder deze voorzitter,
  ik geloof er niet in dat deze man zijn woorden waar kan maken.


  ⚠️ Meld

 14. geen subsidie vandaag, is exit voor de lokale omroep morgen, kunnen de medewerkers van de LOZ dat morgen nog even samen vieren op de borrelboot, ook zo’n zinkend schip.


  ⚠️ Meld

 15. Daar dacht ik al aan toen anoniem meldde:

  morgen, kunnen de medewerkers van de LOZ dat morgen nog even samen vieren op de borrelboot, ook zo’n zinkend schip.

  Jij ook Henk? Vandaar de post van 14:29?


  ⚠️ Meld

 16. Ja dat klopt. Ineens schoot me in gedachten dat ik dat de vorige week van een betrouwbare bron gehoord had. Hij heeft bij een soort crisisvergadering gezeten.


  ⚠️ Meld

 17. Wat een gezeur allemaal over de omroep, ik denk dat de meeste vrijwilligers die al jaren keihard werken voor de Lokale niet eens weten wat er allemaal speelt. Ze doen volgens mij alles met veel plezier en werken er hard voor


  ⚠️ Meld

 18. Dat denk ik niet alleen ….. maar daar ben ik ook van overtuigd. Toen zeker. Wel vreemd als je niets van de perikelen weet bij een club waar je heel wat uurtjes in de week doorbrengt.

  Dit verhaal gaat volgens mij puur over het bestuur. Over de kwaliteit van de programma’s kun je twisten. Al zegt men dat er over smaak niet valt te twisten.


  ⚠️ Meld

 19. ik denk dat we niet bang moeten zijn om omroep zwolle eindelijk vaarwel te zeggen . het is zonde om zoveel geld over de balk te gooien voor iets wat we eigenlijk al hebben want ik kijk sinds een paar weken brugtv . ik had nooit gedacht dat het zou lukken met dagelijks nieuws uit zwolle en omgeving omdat omroep zwolle dat ook niet lukte maar ik moet toegeven dat het ze elke dag keurig lukt en het steeds beter wordt . wat mij betreft mag omroep zwolle voorgoed verdwijnen ! we hebben een goed alternatief gekregen ! ik heb de brugtv dag tv overdag aan staan in mijn winkel dus zwols nieuws en goede muziek op de achtergrond . en in de pauze natuurlijk weblog zwolle kijken ! ;D gemeenteraad geef brugtv de kans : zij kunnen het wel !


  ⚠️ Meld

 20. Bedankt! We hebben beiden hier, maar ik ben meestal tot het analoge veroordeeld. :'( Ach, zo ernstig is dat niet, ieder nadeel heP zijn voordeel 😉


  ⚠️ Meld

 21. Da’s snel en duidelijk. Gaat de raad Brugtv nu subsidiëren of houden we het geld in de zak? Stadsradio zijn we in elk geval kwijt?


  ⚠️ Meld

 22. Hebben we hier met een onverklaarbaar politiek lek te maken?? Het ‘raadslid’ wist het voor de media uit te melden op deze plaats. Misschien dat degene bij het besloten overleg was.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.