Schouwburg Odeon - Foto: Ingezonden foto
Schouwburg Odeon
Foto: Ingezonden foto

Grote viering 183 jaar schouwburg Odeon

Zwolle – Odeon bestaat 183 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Op vrijdag 9 december geeft de Zwolse schouwburg een geweldig belevenisfeest. Ze organiseren een avond met entertainment voor iedereen.

Van een nostalgische paardencarrousel tot veganistische, lactose-, glutenvrije en suikerarme taart om van te smullen, van schaduwen uit het verleden tot dromen over theater van de toekomst. “Dit alles met muziek waarin je je eigen stem kan herkennen,” aldus Odeon. Omdat Odeon altijd met de tijd mee wil gaan, is drie jonge vrouwelijke theater- en muziekmakers gevraagd om het feest voor de schouwburg te organiseren.

Lieke van der Vegt, Yeliz Dogan en Vera Bon nodigen iedereen uit om mee te maken wat theater nu en in de toekomst voor hen betekent. Om vervolgens in theaterzalen los te gaan op verschillende soorten muziek.

Ooit begon Odeon als klooster. Toen in 1814 de eerste verbouwingen naar theater Hof van Holland klaar waren, heerste er al snel onvrede over dit gebouw. In 1838 werd hier uiteindelijk wat aan gedaan. Een naamloze maatschappij werd opgericht en de gegoede burgerij kon aandelen van 200 gulden kopen. Het doel was het bouwen van een concertzaal en een nieuwe toneelzaal. Zo werd Odeon stukje bij beetje uitgebreid tot de schouwburg die hij tegenwoordig is, met drie zalen, plaats voor 984 bezoekers en liefde voor theater.

Op het verlanglijstje van Odeon staat een bijdrage naar draagkracht: € 1,83, € 18,30 of € 183,00 per persoon. Dat steekt de schouwburg in Zwolse makers van de toekomst. Kaarten voor 183 jaar Odeon zijn online te bestellen via zwolsetheaters.nl of op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur aan de kassa in Schouwburg Odeon.

Foto's 2
Grote viering 183 jaar schouwburg Odeon
Artikel delen: