Openluchtbad Zwolle in finale Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Openluchtbad Zwolle in finale Erfgoedvrijwilligersprijs 2022

Zwolle – Vereniging Openluchtbad Zwolle staat in de finale van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022. Uit 52 aanmeldingen selecteerde de jury onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie) drie finalisten die kans maken op de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Openluchtbad Zwolle en de overige twee finalisten, Museumboerderij Wendezoele bij Delden en het Van Eesterenmuseum in Amsterdam Nieuw-West maken kans op de hoofdprijs van 10.000 euro. De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als blijk van waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector die het mogelijk maakt om het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken.

Het Zwolse Openluchtbad is in 1933 gebouwd en werd ontworpen door architect J.G. Wiebenga in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Om het bad te kunnen blijven exploiteren is in 1992 de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Dit gebeurde nadat de gemeente in 1989 het zwembad wilde slopen. De omwonenden kraakten het bad 77 dagen. Hiermee kregen zij voor elkaar dat het bad van de slooplijst gehaald werd en tot rijksmonument werd aangewezen.

De Vereniging Openluchtbad Zwolle draait bijna volledig op vrijwilligers. Iedereen kan lid worden met als voorwaarde dat er elk seizoen een paar uur vrijwilligerswerk wordt gedaan. De vereniging telt meer dan zevenduizend leden en honderdvijftig vaste vrijwilligers die zich langduriger inzetten. De vrijwilligers zijn enthousiast en betrokken. Samen met de leden zorgen zij ervoor dat het Openluchtbad jaarlijks tussen de zestigduizend en honderdduizend bezoekers kan ontvangen.

Vereniging Openluchtbad Zwolle roept Zwollenaren op om te stemmen via www.Erfgoedvrijwilligersprijs.nl/stemmen

Stemmen kan tot en met 25 november. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 december in theater Diligentia in Den Haag.

De eerste plaats betekent niet alleen een prijs van 10.000 euro voor de vereniging, maar ook eeuwige roem voor de vrijwilligers van het monumentale zwembad in Zwolle.

Artikel delen: