Rhijnvis Feithlaan - Foto: Wouter Steenbergen
Rhijnvis Feithlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Tijdelijk winter in Zwolle

Zwolle – Zaterdag is het even winter in Zwolle. Koude lucht stroomt over de stad uit, de temperatuur daalt ‘s morgens vroeg iets onder het vriespunt. De laatste wolken drijven weg en de lucht wordt knalblauw. Er is volop zonneschijn.

Het is een kurkdroge dag. Sneeuw ontbreekt maar de matige wind, kracht 3 tot 4, uit het oosten tot noordoosten maakt het winters koud. De thermometer wijst intussen een paar graden boven het vriespunt aan, maar dat zou je met die wind niet zeggen. De gevoelstemperatuur overdag blijft onder nul. Wanneer de zon aan het eind van de middag achter de huizen verdwijnt, daalt het kwik. Onder een kraakheldere avondhemel begint het licht te vriezen terwijl de wind gaat liggen. In de nacht naar zondag is de minimumtemperatuur in Zwolle uiteindelijk ongeveer -3 graden Celsius.

Zondagochtend vriest het nog een tijdje. Velden sluierwolken verschijnen boven de stad, de zon schijnt er eerst nog doorheen. De temperatuur komt met moeite boven het vriespunt. Uit het zuidwesten nadert een gebied met dikkere wolken en neerslag. De voorkant wordt in de tweede helft van de middag boven Zwolle verwacht. Misschien zitten tussen de ijskoude regendruppels zondagmiddag en -avond ook een paar vlokjes natte sneeuw.

Na het weekend wordt de koude lucht naar het oosten terug gedrukt. Het is wisselvallig weer met wind uit het zuiden en een middagtemperatuur in de eerste helft van de week van ongeveer 7 graden. In de nachten blijft het kwik ruim boven het vriespunt in Zwolle.

Artikel delen: