Workshop graffiti voor college

Zwolle – Klaver Vijf Different Designs en de lokle politieke partij Lev-06 bieden het college in de Week van de Verbinding een workshop graffiti aan. Op het Grote Kerkplein vertelt Stefan Alberts wat graffiti is en waar het vandaan komt. Daarna gaat het stadsbestuur zelf aan de slag met spuitverf. Op grote panelen kunnen zij hun creativiteit kwijt in vorm en kleur. Lev-06 en Alberts willen het college laten ervaren dat graffiti ook iets anders kan zijn dan vandalisme.


Archieffoto Weblog Zwolle

Stefan Alberts is al bijna 25 jaar actief als graffiti artiest. Sinds tien jaar verdient hij als ondernemer zijn brood met de spuitkunst. Alberts maakt decoraties in opdracht van bedrijven en geeft workshops op scholen. Op uitnodiging van de gemeente heeft Stefan vorig jaar ideeën aangedragen voor gedoogplaatsen in Zwolle. In januari kreeg hij te horen dat de gemeente niets met zijn inbreng doet. Zwolle houdt dus vast aan een eenzijdige, negatieve aanpak van graffiti, die zich beperkt tot bestrijding en schoonmaak. Alberts en Lev-06 vinden deze keuze niet passen bij een moderne stad met oog voor jongeren. “De gemeente moet ook naar mogelijkheden kijken en alternatieven bieden aan creatieve jongeren. Een positieve aanpak werkt: het stimuleert de ontwikkeling van jongeren, verfraait de stad en gaat vandalisme tegen.”

Lev-06: Wij weten dat de Zwolse politiek op de hoogte moet zijn van deze positieve effecten, onder andere door een werkbezoek aan Leeuwarden. Nadat deze stad het aandurfde om oude gebouwen en muren te laten verfraaien door graffiti, is het ontsierende kladwerk nagenoeg verdwenen. Ook onze stad heeft droomlocaties voor graffiti, zoals bij de skatebaan in het Weezenlandenpark.

“Volgens ons weet het college dat een ‘vooruitstrevend graffitibeleid’ werkt, maar durft het de laatste stap niet te zetten. Lev-06 en Klaver Vijf  halen de gemeente graag over deze provinciale angst heen. Wij gaan ervan uit dat de wethouders en burgemeester ingaan op onze uitnodiging. Wij hopen hen in de week van 20 april te begroeten.”

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Scherp van je school WFvN. Wat spreekt nou meer aan als een prof kunstenaar die vertelt en praktiseert!

  Lev-06: Ook een kleurrijk initiatief!
  College: gewoon de laatste stap zetten?!


  ⚠️ Meld

 2. En onze kids mogen het uiteraard ook zelf doen 🙂

  Gevel afgeplakt met plastic. Daarop grote vellen wit papier waarop ze aan het spuiten mogen. Er kleurrijk allemaal 🙂


  ⚠️ Meld

 3. Ingezonden:

  Dinsdagmorgen hebben de politieke vereniging Lev-06 en Stefan Alberts een gezamenlijk persbericht aan u doen uitgaan.
  Lev en Stefan willen het college een workshop graffiti aanbieden in de Week van de Verbinding (20 tot 24 april).
  Door de actieve en directe schrijfstijl in de inleiding van het persbericht, kan de indruk ontstaan dat het college al is ingegaan op onze uitnodiging.
  Wij laten u graag weten dat dit vanzelfsprekend niet het geval is: wij hebben nog geen reactie van het college op onze uitnodiging.
  De inschrijftermijn voor de Week van de Verbinding is immers nog niet verstreken; het college staat nog deze hele week open voor aanmeldingen.
  Wij betreuren het dat ons eerste bericht tot onduidelijkheid heeft kunnen leiden.

  Sibrand Hofstra
  Stefan Alberts


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.