Met subsidie bomen planten in Zwolle - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Met subsidie bomen planten in Zwolle

Zwolle – Zwollenaren die samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving willen vergroenen door bomen te planten in de straat, openbare tuinen of andere publieke plekken, hoeven dat niet uit eigen zak te betalen.

De provincie Overijssel stelde eerder dit jaar de subsidie ‘Kleinschalige aanplant’ van bomen open, waar kleine plant-projecten mee betaald kunnen worden. Bomenplanters in Overijssel kunnen hier tot 3 januari 2023 gebruik van maken. Natuur en Milieu Overijssel: “Een boom is een soort levende airco die door haar schaduw en door het verdampen van water zorgt voor een heerlijk verkoelend effect in de warme zomermaanden. Regent het flink? Dan kan een volwassen boom wel tot 400 liter water vasthouden zodat de kelders bij de mensen thuis niet zo snel zullen overstromen.”

Daarnaast gebruiken insecten en vogels een boom als restaurant, hotel of hangplek. “Bovendien knapt elke straat of publieke tuin enorm op met een aantal mooie bomen. Kortom, een boom planten is hartstikke logisch om te doen,” aldus Natuur en Milieu Overijssel.

De vraag is echter wie dat gaat betalen. Om de financiële drempel weg te nemen om bomen te planten heeft de provincie Overijssel in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel de subsidieregeling ‘Kleinschalige aanplant’ in het leven geroepen.

De regeling is speciaal voor groene- buurtinitiatieven, buurtschappen, verenigingen die een eigen terrein beheren, zorginstellingen met een (semi-) openbare tuin en (gemeentelijke) adoptietuinen waar bomen geplant mogen worden. Dat kunnen ook fruitbomen zijn. De subsidie bedraagt maximaal 300 euro en kan gebruikt worden voor de aanschaf van bomen en de bijbehorende palen en banden ter ondersteuning van de bomen.

De provincie wil één boom per inwoner van Overijssel planten. Dat zijn er dus 1,1 miljoen in totaal.

Wie bomen wil planten in de buurt kan een kijkje nemen op www.groenbezig.nl/kleinschalige-boomaanplant voor meer informatie over de subsidieregeling en hoe je deze aan kunt vragen. Wacht niet te lang, want bomen moeten liefst zo vroeg mogelijk in de winter geplant worden, aldus Natuur en Milieu Overijssel.

Artikel delen: