Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Fries duo krijgt jaar cel voor aanslag op woning in Stadshagen

Zwolle – De 36-jarige Mark Q. uit Leeuwarden en de 32-jarige Dennis T. uit Drachten zijn donderdag beiden tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld door de rechtbank in Zwolle. Op 31 juli reed het tweetal ’s avonds naar de Moutmolen in Stadshagen. Daar veroorzaakten ze een zware explosie nadat ze zwaar vuurwerk op de voordeur van een woning hadden geplakt. In de woning lagen drie jonge kinderen te slapen.

Met de ontploffing wilde het tweetal de bewoonster laten schrikken. Volgens het openbaar ministerie deden ze dit vermoedelijk in opdracht. Ook verweet justitie de Friezen dat ze de bewoners in gevaar hebben gebracht met hun actie. De advocaat van beide verdachten, Kees Kok, was het hier niet mee eens. “Er had van alles kunnen gebeuren maar dat is niet het criterium,” zei Kok tijdens de inhoudelijke zitting. De rechtbank sloot zich hier vandaag bij aan.

Door de klap werd een gat in de voordeur geslagen en vlogen glasscherven in een tussendeur in de woning. De rechter oordeelde dat de schade weliswaar beperkt is gebleven, echter meer dan voldoende was om te komen tot een bewezenverklaring voor het veroorzaken van een ontploffing waarbij gevaar voor goederen is ontstaan.

De rechtbank rekent het beide mannen zwaar aan dat ze tijdens de behandeling van hun strafzaak geen openheid van zaken wilden geven. Ook het gemak waarmee het duo de vuurwerkbom heeft geplaatst werd gezien als een strafverzwarende omstandigheid. De rechter stond tijdens de uitspraak even stil bij de gevoelens van onrust die in Stadshagen ontstonden na de explosie. “Dit heeft veel impact op de samenleving,” aldus de rechter.

De strafbladen van de mannen bleken ook niet in hun voordeel te zijn. Mark Q. werd in het verleden al veroordeeld voor een poging doodslag en meerdere geweldsdelicten. Zijn compagnon, Dennis T., maakte zich in het verleden schuldig aan mishandeling en handel in harddrugs.

De rechters concludeerden dat uitsluitend een gevangenisstraf gepast is. Beide mannen werden veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van drie jaar.

Artikel delen: