Leo Major wordt geëerd met straatnaam

Zwolle – Om recht te doen aan de verdiensten van Zwolle’s eerste bevrijder en ereburger Leo Major wordt hij geëerd met een straat die naar hem wordt vernoemd. Het gaat om de Zuidbroeklaan in de wijk Wipstrik, die vanaf 14 april 2009 de Leo Majorlaan zal heten en door zijn weduwe Pauline Major zal worden onthuld. 

Op 14 april 1945 kwam Leo Major als verkenner van het Frans Canadese Régiment de la Chaudière Zwolle vanuit oostelijke richting via Wipstrik en Zalné binnen. Hij was de eerste geallieerde soldaat en verkenner van zijn regiment en bovenal de eerste bevrijder van Zwolle. Hij bevrijdde Zwolle bijna letterlijk straat voor straat.

Op 12 oktober 2008 overleed Leo Major op 87-jarige leeftijd. Hij werd op 14 april 2005 benoemd tot Ereburger van Zwolle als teken van respect en dankbaarheid voor zijn rol bij de bevrijding van de stad. Bovendien heeft hij op zeer persoonlijke wijze bijgedragen aan een grotere bewustwording over de jaren 1940-1945. Met zijn overlijden heeft Zwolle afscheid moeten nemen van een bijzonder sterke en aimabele man, die een belangrijke rol speelde in de historie van de stad. Leo Major is voor veel Zwollenaren van jong tot oud, een symbool van vrijheid geworden. 

Door het wijzigen van de naam van de Zuidbroeklaan in de Leo Majorlaan, wordt Leo Major postuum blijvend en tastbaar geëerd als eerste bevrijder van de stad. Bovendien is de Zuidbroeklaan een belangrijke verkeersader met een grote uitstraling. Op 14 april zal weduwe Pauline Major het bord op de kruising met de Wipstrikkerallee onthullen.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. @Nina:
  Op leden van het koninklijk huis na worden in principe nooit straten naar levende personen genoemd.

  @Opletter:
  Nee, hij was alleen. Ging met een boezemvriend op pad, maar die vriend kwam om en Major ging solo met succes verder ; de held!

  @Admin:
  Is het ook bekend hoe laat die onthulling zal zijn?


  ⚠️ Meld

 2. Leo Major wordt geëerd met straatnaam
  Je tenais à vous remercier pour ce geste que vous posez en l’honneur de mon p?re.

  I want to thank you all for showing gratitude to my father.

  Daniel-Aimé Major


  ⚠️ Meld

 3. How can I express all my gratitude for what your city did yesterday for my father.

  Thank you

  Jocelyn Major
  Proud Son of Léo Major, DCM & Bar


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.