Hans Luiten - Foto: Joop van Putten
Hans Luiten
Foto: Joop van Putten

Fraterhuis Academie nogmaals over Oekraïne

Zwolle – De Fraterhuis Academie lezing over Oekraïne was in oktober uitverkocht. Zaterdag 3 december vindt een reprise plaats. Historicus en huisdocent Hans Luiten behandelt de geschiedenis van Oekraïne, onder meer aan de hand van foto’s en filmfragmenten.

Luiten geeft antwoord op de vraag: is de Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland? De afgelopen jaren bezocht historicus en huisdocent Hans Luiten de Oekraïne (letterlijke vertaling: Grensland) een aantal keer. Fraterhuis Academie: “Een fascinerend land dat op dit moment opnieuw vecht voor zijn bestaan, zoals het eerder deed tegen Polen, Oostenrijkers, Russen en Roemenen. In deze lezing behandelen we, aan de hand van foto’s en filmfragmenten, de geschiedenis van Oekraïne.”

Nagegaan wordt of het klopt – wat de Russen beweren – dat het beter als Klein-Rusland kan worden gezien? Of is het eerder Pools? Wat was de rol van het Oost-Europese jodendom in dit gebied, en waarom worden een aantal steden Klein-Wenen genoemd?

Een lezing over de huidige oorlog, het hotel van Pieter Menten, de kunst van Chagall, de Aya Sophia in Kiev, Turkse forten, het Rode Leger en de musical Anatevka. Kortom: een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland?

Zaterdag 3 december, aanvang 11.00 uur over Oekraïne. Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro. De reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro.

Artikel delen: