Erop of eronder voor hammam in Zwolle

Zwolle – Drie jaar na het haalbaarheidsonderzoek, heeft Stichting Sipans afgelopen week het ondernemingsplan voor een hamman in Zwolle bij de gemeente ingeleverd. Hoewel het plan uit 2006 al aantoonde dat een Oosters badhuis een grote kans van slagen heeft in Zwolle, nam het drie jaar om het uiteindelijke ondernemingsplan aan de wensen van de gemeente te voldoen.

‘Er werd ons steeds gevraagd om nog het een en ander aan te passen: het moest dan kleiner, dan weer goedkoper. Maar al met al zou het ondernemingsplan in de ogen van de gemeente dan ook voldoen’, zegt een hoopvolle Emine Ogüt, voorzitter van Sipans. ‘Naar mijn idee moet het nu gebeuren, anders gebeurt het nooit’, aldus Ogüt. De Zwolse gemeente- en integratieraad stonden in 2006 al positief tegenover het plan, maar financiële steun bleef uit. Wethouder van Dooremolen opperde zelf in maart van dat jaar dat wellicht de hammam het best gerealiseerd zou kunnen worden wanneer het aansluiting zou vinden bij een zwembad of een sporthal. Sipans gaat er dan ook van uit dat de gemeente haar plannen mee zal nemen in het ontwerp van het nieuwe zwembad in Stadshagen. De gemeente heeft aangegeven in april een besluit te nemen over de komst van de hammam.

‘Bovendien zou steun van de gemeente een goed signaal zijn’, zegt Ogüt, die denkt dat verschillende derde partijen en de bank hun toezeggingen laten afhangen van deze steun. Sipans verlangt van de gemeente dat zij de bouwkosten van de hammam, als onderdeel van het nieuwe zwembad, op zich neemt. Na de bouw is er geen verdere gemeentesubsidie nodig.

De hammam als onderneming zal volgens het ondernemingsplan winst gaan maken wanneer er jaarlijks meer dan 12.000 bezoekers naar het badhuis komen. Bij gebrek aan een hammam elders in het noorden en oosten van het land lijkt deze doelstelling reëel. Voorbeeld in de realisatie van de hammam is de succesvolle hammam in Den Haag, die sinds de opening in 1995 al 300.000 gasten heeft ontvangen en binnenkort een tweede badhuis in Antwerpen opent.

Waarom een hammam?

Als hoofddoelstelling heeft de hammam een sociaal-maatschappelijk functie. In eerste instantie als ontmoetingsplaats voor vrouwen, maar als nevendoelstelling zou de hammam in de hedendaagse Nederlandse samenleving ook de integratie tussen allochtonen en autochtonen kunnen bevorderen. Een hammam heeft een gedragscode die weer een andere doelgroep heeft dan ‘gewone sauna’s’. Ook mensen met fysiotherapeutische- en psychische klachten kunnen door een bezoek aan de hammam hun klachten doen verminderen (onder begeleiding van een professional).

-Definitief ondernemingsplan hammam ingediend

– Hammam hoopt meegenomen te worden in plan nieuwe zwembad

– Sipans rekent na drie jaar van aanpassingen op groen licht

– Gemeente neemt in april besluit

Artikel delen:
Reacties 25
 1. potverdikkie, nu ben ik best links, maar heb ook de lente in mijn hoofd! Als het nu eens zo zou zijn dan mannen en vrouwen samen in een ruimte de hamman konden bezoeken! Ik nam een 10 badenkaart!


  ⚠️ Meld

 2. Zo met de nakende lente in het verschiet kleurt mijn bril ook wat rozer kippetje. Maar uh voor

  mannen en vrouwen samen in een ruimte

  kun je naar de korfbal, naakt zijn ze in de sauna te bezien en je mag zomaar meedoen. Vele sauna’s in de omgeving. Ok, dit is anders en in Stadshagen, laat maar komen zeg ik ook.


  ⚠️ Meld

 3. Ehh….ik wil niet bij voorbaat kritisch doen, maar de gemeente mag de bouw van deze hamman dus financieren en de ondernemer (lees stichting Sipans) kan er hierna de vruchten van plukken? Of gaat eventuele winst weer terug naar de gemeente? Verhaal is me niet helemaal duidelijk…maar kan aan mij liggen hoor!


  ⚠️ Meld

 4. Moeten wij als gemeentelijke belastingbetaler de poetsbeurt van enkelen bekostigen? Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om thuis te douchen of te baden.


  ⚠️ Meld

 5. Surenas: Kan jij dan uitleggen wat een Hamam precies is?
  Ik heb wat gezocht op internet maar veel verder dan ‘badhuis’ en ‘ontmoetingsplaats die een belangrijke rol in het sociale levenspeelt’ kom ik niet.

  Nu staat er in bovenstaand bericht ook nog wat zoals:

  – eerste instantie als ontmoetingsplaats voor vrouwen
  – de integratie tussen allochtonen en autochtonen kunnen bevorderen
  -Ook mensen met fysiotherapeutische- en psychische klachten kunnen door een bezoek aan de hammam hun klachten doen verminderen (onder begeleiding van een professional).

  Alleen krijg ik de indruk bij jouw bericht dat er iets heel erg belangrijks ontbreekt aan het lijstje.


  ⚠️ Meld

 6. waarom moet er financiele steun worden gegeven aan zoiets ? de woorden integratie, sociaal maatschappelijk doorspekken dit verhaal alweer. de betreffende ondernemer moet het zelf maar doen, als er straks geen kip komt draait de zwolse burger er weer voorop. de melkboer op de hoek was vroeger ook een ontmoetingsplaats, die kreeg toch ook geen knaken van de gemeente ?


  ⚠️ Meld

 7. Laat elke hard werkende horeca ondernemer in Zwolle de B.V veranderen in een stichting, hebben zij ook recht op subsidie lijkt mij… Krijg je in Turkye of Marokko trouwens subsidie? Ik denk erover om daar de stichting de happy roker te starten, een hollandse koffieshop… Laat onze belastingcenten a.u.b. naar de zorg of het onderwijs gaan en niet naar deze onzin, we hebben een sauna en genoeg ontmoetingsplaatsen in Zwolle..


  ⚠️ Meld

 8. Niet links niet rechts maar rechtlijnig en joop,

  Wat een zielige reacties.

  Vertel eens, wat heeft onze maatschappij ons zwolle aan jullie te danken, vertel, laat zien, laat horen, schrijf het hier neer.

  Niet links niet rechts maar rechtlijnig,Wat heeft dit nou weer te maken met Als we alle manesen nou een gewoon als


  ⚠️ Meld

 9. Niet links niet rechts maar rechtlijnig? Alsjeblieft zeg, als iets krom is is het wel een veelheid van rechtlijnigheid aanbrengen in een wereld vol verschil.


  ⚠️ Meld

 10. Het doet me goed dat de linkse rakkers zo happen, nog steeds hongerig.Geniet er nog maar even van want lang zal het niet meer duren.Ik pretendeer niet dat ik iets voor Zwolle en/of de maatschappij doe.( al betaal ik wel iets teveel belasting) Ik sta voor alles open maar wat heeft de gesubsidieerde Haman voor toegevoegde waarde voor Zwolle?


  ⚠️ Meld

 11. Nee hoor, happen doe ik ook omdat ik het gezellig vind. Om mijn trek te stillen eet ik wat lekkers. Je weet dat honger niet bestaat in ons mooie land. Honger bestaat enkel in landen waar de VVD en VVD-gerelateerde bewegingen geen geld aan willen geven.

  Lekker eten staat haaks op recht(s)lijnige scheten.  ⚠️ Meld

 12. Niet links niet rechts maar rechtlijnig,Ik ben

  ik ben niet links maar waar het goed is, zo’n hamam draagt bij aan de ontwikkeling van een stad. Onze stad.


  ⚠️ Meld

 13. @opletter,prima dat er een hammam komt, van mij mag ie er 100 beginnen maar wel van zijn eigen centen zoals elke ondernemer. ik begrijp niet wat jij daar zielig aan vindt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.