Zwols initiatief helpt Oekraïne aan generatoren

Mensen in net bevrijde stad Kherson gebruiken stroom van generator
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – ‘Energie voor Oekraïne’ is een initiatief van Vincent Wever uit Zwolle en zijn buurvrouw om geld in te zamelen voor stroomgeneratoren voor Oekraïne. Wie zijn energiecompensatie kan missen, kan dat geld doneren aan de actie.

Momenteel is Rusland bezig de Oekraïense elektriciteitsvoorziening kapot te bombarderen. Met de donaties worden generatoren aangeschaft die naar de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne gaan. Huishoudens, maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen en drinkwatervoorzieningen worden zo aan stroom geholpen. Twee keer 190 euro – het bedrag dat veel mensen ontvangen als energiecompensatie – is genoeg voor een generator.

In de praktijk wordt de stroom gedeeld met meerdere huishoudens of laden tientallen mensen in het park hun mobiel op aan een generator.

Na de raketaanvallen van de afgelopen dagen is de helft van de energievoorziening in Oekraïne beschadigd, waardoor vrijwel iedere burger wel meerdere uren per dag zonder stroom zit. Om de koude winter door te komen, zijn generatoren onmisbaar, aldus ‘Energie voor Oekraïne’. De opgewekte stroom zorgt er bovendien voor dat gezondheidszorg, drinkwatervoorziening en de daklozenopvang kan blijven draaien.

De actie ‘Energie voor Oekraïne’ heeft na aandacht in de landelijke media al veel succes geboekt. Vanmiddag kwam de vijfhonderdste donatie binnen. Daarmee is nu een bedrag van meer dan 60.000 euro ingezameld. “Met het geld kunnen tientallen nieuwe generatoren worden gekocht en verdeeld in de zwaarst getroffen delen van Oekraïne,” aldus de Zwolse initiatiefnemers.

Stichting De Leeuw Kyiv zorgt voor de inkoop en distributie van de generatoren. Ze hebben jarenlange ervaring met hulp in Oekraïne en zetten zich sinds de invasie in voor oorlogshulp.

Meer informatie op: www.energievooroekraine.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)