Schoolvoetbaltoernooi voor de Zwolse basisscholen

Zwolle – Op woensdag 18 maart gaat het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi voor de Zwolse basisscholen weer van start. De komende zes weken gaat er op verschillende sportparken in Zwolle gevoetbald worden om de prijzen.  Dit jaar hebben zich 311 teams ingeschreven in vijf categorieën. Dit betekent dat de komende weken ruim 3500 kinderen deel gaan nemen aan het schoolvoetbaltoernooi van Zwolle. SportService Zwolle organiseert dit jaar wederom in samenwerking met voetbalverenigingen HTC, vv Berkum, ZAC, Zwolsche Boys en WVF de voorrondes van het toernooi. De afsluitende finale is net als vorig jaar in het nieuwe stadion van FC Zwolle. 

Vorig jaar heeft SportService Zwolle gekozen voor een nieuwe opzet van het schoolvoetbaltoernooi. Gezien de positieve reacties hierop van de scholen en de verenigingen heeft SportService Zwolle besloten ook dit jaar volgens deze opzet het toernooi te organiseren. Er vinden vier wijkvoorrondes plaats verspreid over vier weken en dus ook vier sportparken. Tijdens deze voorrondes wordt er gestreden in vijf categorieën, te weten groep 3/4 gemengd, groep 5/6 jongens en meisjes, groep 7/8 jongens en meisjes. De twee beste teams van iedere categorie per wijkvoorronde mogen door naar de grote finale in het FC Zwolle stadion op 22 april.

Naast een winnaar met de meeste gewonnen wedstrijden houden de scheidsrechters gedurende de middag de teams ook nauwlettend in de gaten op (on)sportief gedrag. SportService Zwolle en de voetbalverengingen hanteren een aantal Fair Play-regels, waarop de kinderen beoordeeld worden. Respect hebben voor de tegenstander en voor de scheidsrechters, naleving van de regels, zuinig en netjes zijn met het materiaal zijn dergelijke gedragsregels. Het team met de meeste ‘sportieve punten’ wint aan het eind van de middag de Fair Play-bokaal. Uiteindelijk is er ook nog een overall Fair Play Winnaar per categorie na afloop van alle voorrondes. 

SportService Zwolle ziet, als uitvoerder van het gemeentelijke sportbeleid, de schoolsporttoernooien als uniek middel om kinderen van de basisschool plezier te laten ervaren in sport en bewegen. Uiteraard benut SportService Zwolle de bestaande kennis bij de diverse sportverenigingen bij de organisatie van een schoolsporttoernooi. 

De schoolsporttoernooien vormen een onderdeel van het programma van SportService Zwolle, waarbij zowel binnenschools als naschools toegewerkt wordt naar het aankomende schoolsporttoernooi. In de les bewegingsonderwijs en de wijkgerichte sport- en bewegingsactiviteiten wordt gericht een aanbod georganiseerd, zodat de kinderen een goede voorbereiding krijgen op het schoolsporttoernooi. Dit schooljaar staan ook nog tafeltennis en korfbal op de kalender.

Artikel delen: