Het Nederlands Bach Consort - Foto: Gerard van der Sluijs
Het Nederlands Bach Consort
Foto: Gerard van der Sluijs

Subsidie van gemeente Zwolle voor Nederlands Bach Consort

Zwolle – Het Nederlands Bach Consort wordt als zesde gezelschap toegevoegd aan de Zwolse culturele Basisinfrastructuur. Ze kunnen daarmee voor 2023 en 2024 op gemeentelijke subsidie rekenen.

Dit hebben Burgemeester en Wethouders besloten na een advies van de externe adviescommissie cultuur. Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici uit de regio Zwolle. De keuze voor Bach lijkt in eerste instantie niet heel origineel, “maar de commissie is enthousiast over hoe dit gezelschap aansluiting vindt bij deze tijd en verjonging van het genre opzoekt.”

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Met de subsidie aan het Nederlands Bach Consort binden we toptalent op het gebied van klassieke muziek aan de stad. De plannen sluiten goed aan bij onze ambities uit het Cultureel Perspectief en zorgen voor een versterking van het maakklimaat voor musici. Door de samenwerking met ArtEZ en KASKO krijgt ook nieuw talent de kans zich te presenteren.”

De gemeente honoreert voor de komende twee jaar ook de subsidieaanvragen van KASKO, De Jonge Honden, Theater Gnaffel, Jansen & de Boer en TEN Producties.

Tot 1 september konden gezelschappen in de podiumkunsten een aanvraag indienen, voor een plek in de culturele basisinfrastructuur van 2023 en 2024, zo de zogenoemde Zwolse BIS. Er was ruimte om vanaf 2023 één extra muziek- of dansgezelschap toe te voegen.

Alle elf ingediende subsidieaanvragen zijn voor een advies voorgelegd aan een externe commissie cultuur. Aangezien de vijf gezelschappen die al op de lijst stonden allemaal theatergezelschappen zijn, was er een voorkeur voor een muziek- of dansgezelschap. Dat werd het Nederlands Bach Consort.

Artikel delen: