IJsbeelden Festival gaat winterjassen inzamelen voor Oekraïne

IJsbeelden Festival gaat winterjassen inzamelen voor Oekraïne

Zwolle – Het IJsbeelden Festival in Zwolle en de stichtingen MYzwolle en HUMANE slaan de handen ineen. Het doel is om tijdens het IJsbeelden Festival zo veel mogelijk winterjassen in te zamelen voor Oekraïne.

De stroomvoorziening in Oekraïne wordt elke dag vernield door Russische raketten, waardoor miljoenen Oekraïners geen elektriciteit meer hebben. Dit terwijl het daar al vaak vriest. “Dus help mee en trek je winterjas uit voor de mensen in Oekraïne!” is het motto van de inzamelingsactie. “Laat je winterjas achter bij het bezoek aan het IJsbeeldenfestival, of neem een oude nog goede jas mee van zolder. Zo makkelijk is het om iets bij te dragen aan de nood van mensen in Oekraïne die momenteel lijden onder de winter.”

Deze actie is een initiatief van stichtingen Myzwolle en HUMANE. De hoop is dat meer theaters, musea, scholen of wie dan ook aanhaken. Zoals nu het IJsbeelden Festival in Zwolle doet.

De noodzaak van het dragen van winterjassen, sjaals en handschoenen is straks tijdens een bezoek aan het IJsbeelden Festival direct voelbaar. Dan voel je even de kou die miljoenen inwoners van Oekraïne deze hele winter moeten doorstaan. “Wij vinden niet dat we hen aan hun lot over kunnen laten en we roepen iedereen op solidariteit te blijven tonen. In dit geval door letterlijk een jas uit te doen,” zegt Aurora Morariu, voorzitter van de Stichting HUMANE.

Het plan is om tijdens het IJsbeelden Festival zoveel mogelijk winterjassen in te zamelen. Mensen hebben vaak meerdere winterjassen ongebruikt in garderobe of zolderkast hangen. Bezoekers van het IJsbeelden Festival wordt gevraagd de zolderkast leeg te halen en winterjassen mee te nemen, of om hun eigen winterjas na afloop achter te laten op het IJsbeelden Festival.

Eric Broekaart, organisator van het IJsbeelden Festival, zegt hierover: “Stel dat een op de tien bezoekers een gebruikte jas doneert, dan wordt het al een enorm succesvolle actie.” Het IJsbeelden Festival trok in de laatste editie 120.000 bezoekers.

Het Nederlands IJsbeelden Festival wil dit jaar inspireren met het thema: What a Wonderful World. Het thema vertelt iets over de wereld, maar zegt ook iets over mensen. “Deze jassen-actie voor Oekraïne kan het thema alleen maar versterken,” aldus Broekaart.

Artikel delen: