Zes jaar gevangenisstraf voor bijna dodelijke steekpartij in Diezerpoort

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De 23-jarige Yayha M. moet meer dan zes jaar de gevangenis in. De rechtbank veroordeelde hem donderdag voor een poging doodslag. Na een ruzie over zes euro benzinegeld bij het Esso tankstation op de Ceintuurbaan rende hij achter zijn slachtoffer aan. In de Caspar Fagelstraat ontstond een worsteling. M. trok een mes en stak meerdere keren in op zijn slachtoffer.

De zwaargewonde man liep bloedend naar de kruising van de Ceintuurbaan met de Meppelerstraatweg. Voor de ogen van surveillerende agenten zakte hij in elkaar. Hij kon de agenten nog zeggen dat Somaliërs uit Holtenbroek hem gestoken hadden. Het slachtoffer moest met spoed worden geopereerd en heeft dagen gevochten voor zijn leven op de intensive care. Volgens de behandelend artsen was de kans op overleving zestig procent. Zonder het adequate en snelle optreden van ambulancedienst en ziekenhuis was de man bezweken aan zijn letsel. Kort na de steekpartij pakte de politie een 26-jarige verdachte op, een vriend van M. Op zijn kleding werd geen bloed aangetroffen van het slachtoffer. Hij werd later die dag weer vrij gelaten. 

Tien dagen later pakt de politie Yayha M. Het slachtoffer en getuigen verklaren dat M. degene is die heeft gestoken. Tijdens zijn proces ontkende M. in alle toonaarden dat hij de dader is. Ook zijn advocaat meent dat er onvoldoende bewijs is om te kunnen vaststellen wie nu de echte dader is, M. of zijn vriend. Het OM was van mening dat de getuigenverklaringen betrouwbaar waren.

Voor de rechters waren deze verklaringen ruimschoots voldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Volgens de rechters zijn de beschrijvingen van het slachtoffer zo gedetailleerd dat M. de dader moet zijn. De rechters sloten tevens uit dat zijn 26-jarige vriend gestoken zou hebben. De man die snel in de buurt van de plaats delict in zijn kraag werd gevat had geen bloed van het slachtoffer op zijn kleding. M. werd meer dan een week later aangehouden en heeft daarmee voldoende tijd gehad om zich van zijn kleding te ontdoen. Ook het mes waarmee gestoken is werd nooit teruggevonden.

De rechters namen het M. kwalijk dat hij niet terugschrikt voor geweld en het gemak waarmee hij zijn slachtoffer zeer ernstig letsel toebracht. De rechters wogen ook mee dat dit soort ernstige feiten een grote impact heeft op de samenleving. Het strafblad van M., die sinds 2019 in Nederland verblijft, sprak ook niet in zijn voordeel. M. bouwde in Nederland snel een strafblad van tien pagina’s op. Hij werd onder meer verdacht van een straatroof in Nijmegen en zat al acht maanden in de gevangenis. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dit vanwege diefstal met geweld en afpersing.

Voor de rechters voldoende om mee te gaan met de eis van het openbaar ministerie. Yayha M. werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar. Ook moet hij de vier maanden voorwaardelijke straf gaan uitzitten omdat de steekpartij nog in zijn proeftijd plaatsvond. Aan zijn slachtoffer moet hij bijna achtduizend euro schadevergoeding betalen, waarvan vijfduizend euro bestaat uit smartengeld.

Foto 1
Zes jaar gevangenisstraf voor bijna dodelijke steekpartij in Diezerpoort - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp