SP wil opheldering over verhuur deel Stadkamer aan RTV Focus Zwolle

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Koen van Baal, gemeenteraadslid van de Socialistische Partij, wil meer duidelijkheid krijgen van het gemeentebestuur over de mogelijke bevoordeling van RTV Focus door de gemeente en de Stadkamer. Dit naar aanleiding van een publicatie door Weblog Zwolle eerder deze week. RTV Focus verhuisde in december 2018 naar de derde verdieping van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. In haar jaarverslag schreef de Stadkamer dat de lokale omroep sinds 2021 huurder is. Het wekt de schijn dat RTV Focus vijfentwintig maanden geen huur hoefde te betalen.

De fractie van de SP wil onder meer weten welke rol de gemeente heeft gespeeld bij het zoeken naar een huurder. Volgens Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle, is de verhuur de verantwoordelijkheid van de Stadkamer. Wesley van der Bol, communicatieadviseur van de Stadkamer, wilde niet ingaan op inhoudelijke vragen hierover. Hij wilde het laten bij een schriftelijk statement. Hij schreef dat er in samenspraak met de gemeente is gezocht naar een huurder. Ook schreef hij dat er destijds met meerdere partijen is gesproken.

Van der Bol liet in het midden wie de andere potentiële huurders zijn geweest en waarom de keuze uiteindelijk viel op RTV Focus. Het bleef onduidelijk wat de samenspraak met de gemeente behelsde bij de zoektocht naar een huurder. Tijdens het onderzoek door Weblog Zwolle is nergens enig spoor ontdekt van de speurtocht naar een huurder voor de derde etage van de Stadkamer. Van Baal wil van het gemeentebestuur weten of er actief en in het openbaar is gezocht naar huurders.

Meerdere stagiaires van RTV Focus waren getuige van het illegaal gebruikmaken van het internet van de Stadkamer. De namen van deze voormalig stagelopers zijn bij de redactie bekend. Twee van hen, Sophie de Vries en Mathijs Schlaman, kozen ervoor om niet anoniem met Weblog Zwolle te spreken. RTV Focus beschikte niet over internet in haar nieuwe onderkomen. Stagelopers moesten gebruikmaken van hun eigen mobiele internet of het openbare wifi-netwerk van de Stadkamer. RTV Focus besloot om eigenhandig, na sluitingstijd van de Stadkamer, in een schakelkast de derde verdieping aan te sluiten op het computernetwerk van de Stadkamer.

Maanden later werd deze inbreuk ontdekt door medewerkers van de Stadkamer. Zij sloten de omroep direct af en Oosterbaan werd op het matje geroepen. Het zonder toestemming binnendringen in dergelijke netwerken is strafbaar. Op vragen aan de Stadkamer hoe de kwestie met Focus is afgehandeld kwam geen antwoord. De Stadkamer wilde ook niet zeggen of er aangifte is gedaan bij de politie wegens computervredebreuk. De fractie van de SP wil hier ook meer over weten van het college van burgemeester en wethouders.

Foto 1
SP wil opheldering over verhuur deel Stadkamer aan RTV Focus Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp