Week van de Lentekriebels bij GGD IJsselland

ZwolleMet de jaarlijkse projectweek Week van de Lentekriebels stimuleren de Rutgers Nisso Groep en GGD-en basisscholen om structureel lessen te geven over relaties en seksualiteit in groep 1 tot en met 8. Ruim 350 basisscholen doen er dit jaar mee aan deze nationale projectweek. In het werkgebied van GGD IJsselland doen basisscholen in IJsselmuiden, Luttenberg, Raalte, Wapenveld, Kampen en Zwolle mee.

De Week van de Liefde is van 23 tot en met 27 maart. Elke dag van de week worden er – aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van kinderen- onderwerpen behandeld als kriebels in je buik, het verschil tussen vriendschap en verliefdheid, weerbaarheid, respect voor een ander, verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, beelden in de media en waar baby’s vandaan komen. Het accent bij al deze lessen over relaties en seksualiteit ligt op de basisschool bij relatievorming, weerbaarheid en respect.
.

In de onderbouw kan een les relationele en seksuele vorming gaan over het eigen lichaam en verschillen tussen jongens en meisjes. In de middenbouw kan de aandacht uitgaan naar het zelfbeeld, hoe meisjes en jongens over elkaar denken en vriendschap en verliefdheid. In de bovenbouw kunnen thema’s aan bod komen als veranderingen in de puberteit, daten op internet, (homo)seksualiteit, veilig vrijen en wensen en grenzen.

Workshops en ouderavonden

Als voorbereiding op de projectweek heeft GGD IJsselland workshops georganiseerd voor de leerkrachten van de deelnemende scholen. Ook verzorgt de GGD in kader van de Week van de Lentekriebels ouderavonden op de scholen die mee doen aan het project. Tijdens de ouderavond wordt onder andere verteld over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen. De ouders worden actief betrokken bij het project, zodat ook zij goed op de hoogte zijn waarover de lessen gaan en zelf ook gestimuleerd worden deze onderwerpen thuis meer te bespreken.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.